Ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloş a afirmat că cele aproape 80 miliarde de euro alocate României, în urma negocierilor de la Summitul UE, nu vor putea fi folosite pentru cheltuielile curente, cum ar fi salariile şi pensiile. El a precizat că banii vor fi alocaţi prioritar în infrastructură, respectiv autostrăzi şi căi ferate, dar vor fi alocări şi pentru refacerea sistemului de irigaţii, pentru sănătate, educaţie şi digitalizare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„Nu prea se poate discuta de cheltuielile curente ale statului. Acestea rămân în sarcina bugetului naţional, deciziile sunt în funcţie de resursele disponibile pe care statul le are”, a declarat Marcel Boloş miercuri la Digi 24, întrebat dacă banii europeni vor fi utilizaţi doar pentru investiţii sau şi pentru cheltuielie curente, cum ar fi pensii şi salarii.
 
Ministrul Fondurilor Europene a adăugat că încă nu se poate vorbi despre sumele alocate pe domeniile de investiţii.
 
„Este prematur să avansăm sume pe domenii de investiţii, dar prioritare rămân investiţiile în infrastructura de transport, investiţiile privind refacerea sistemului de irigaţii, sănătate şi educaţie care sunt servicii publice de importanţă strategică naţională şi digitalizarea. Vor fi anunţate în curând priorităţile strategice ale României şi cum va fi gândită partea de alocare de resurse. Infrastructura, autostrăzi şi căi ferate, este domeniul prioritar. România are obligaţia de a finaliza până în 2030 închiderea coridoarelor de transport în care intră autostrada Sibiu-Piteşti, care e proiect de importanţă strategică naţională, Centura Capitalei care este pe Coridorul 4 de transport european, Lugoj-Deva parte cât a mai rămas, pentru ca ca întreg Coridorul 4 de transport transeuropean să fie închis conform obligaţiei României ca până în 2030 să fie redat funcţional acest coridor", a completat Boloş.
 
Liderul interimar al PSD Marcel Ciolacu a declarat marţi că Guvernul PNL nu mai are nicio scuză şi trebuie să dubleze alocaţiile pentru copii şi să majoreze pensiile cu 40%, în contextul anunţului preşedintelui Klaus Iohannis care a spus că România a obţinut fonduri în valoare de 79,9 miliarde de euro, în urma negocierilor de la Bruxelles.
 
Preşedintele Klaus Iohannis va avea miercuri, de la ora 15.00, la Palatul Cotroceni, o întrevedere cu premierul Ludovic Orban, vicepremierul Raluca Turcan, ministrul Fondurilor Europene Marcel Boloş şi ministrul de Finanţe Florin Cîţu. Tema principală a discuţiei vor fi fondurile europene, potrivit anunţului Administraţie Prezidenţiale.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.