Vaccinul pentru Covid-19 al Universităţii Oxford ar putea fi disponibil de la sfârşitul anului 2020, dar nu este o certitudine, a declarat marţi principalul dezvoltator al vaccinului, Sarah Gilbert, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vaccinul experimental, care a fost licenţiat către compania farmaceutică britanică AstraZeneca, a provocat un răspuns imunitar în studiile clinice preliminare, potrivit datelor publicate luni, care susţin speranţele că acesta va putea fi utilizat de la sfârşitul anului 2020.

”Ţinta de sfârşit al anului pentru începerea distribuirii vaccinului este posibilă, dar nu există nicio certitudine pentru că trebuie să se întâmple trei lucruri”, a declarat Sarah Gilbert la BBC Radio.

Aceasta a spus că trebuie să se dovedească în studiile clinice finale că vaccinul are efect, acesta să fie produs în cantităţi mari, iar autorităţile de reglementare să acorde rapid licenţă pentru utilizarea de urgenţă, înainte ca un număr mare de oameni să fie vaccinaţi.

Directorul medical al Angliei, Chris Whitty, şi adjunctul său, Jonathan Van-Tam, au adoptat puncte de vedere diferite referitoare la termen.

”Şansele să avem un vaccin extrem de eficace înainte de Crăciun sunt, în opinia mea, foarte, foarte scăzute”, a declarat Whitty în Parlament.

Van-Tam, a spus în schimb că este de un optimism ”moderat” că va exista un vaccin înainte de Crăciun”.

Ministrul Sănătăţii, Matt Hancock, s-a plasat undeva la mijloc, afirmând într-o comisie parlamentară că în pofida faptului că este un optimist, în cel mai bun scenariu al disponibilităţii unui vaccin de Crăciun ”nu poate promite să joace rolul lui Moş Crăciun”.

Cercetătorii de la Oxford intenţionau ca până în septembrie să fie produse 1 milion de doze de vaccin.

Deşi acordul cu AstraZeneca a oferi capacitatea de producţie necesară, prevalenţa scăzută a noului coronavirus în Marea Britanie a complicat procesul de dovedire a eficacităţii vaccinului.

În prezent sunt în curs studii clinice în faze finale pentru a oferi datele necesare, în Brazilia şi Africa de Sud, urmând să înceapă şi în Statele Unite.

În prezent nu există vaccinuri pentru Covid-19 aprobate, dar Organizaţia Mondială a Sănătăţii a afirmat că vaccinul AstraZeneca este unul dintre principalii candidaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.