Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Statele membre ale UE au început să impună o serie de restricţii în ceea ce priveşte zborurile, raportându-se la un alt criteriu şi anume numărul de cazuri noi de îmbolnăviri din ultimele 14 zile raportat la 100.000 de locuitori. Astfel, astăzi avem următoarea situaţie în ceea ce priveşte cetăţenii români. 1. Austria şi Slovacia au interzis zborurile spre şi dinspre România. 2. Alte state au introdus obligativitatea pentru cetăţenii români fie de a prezenta un test COVID negativ fie de a intra în izolare la domiciliu timp de 14 zile dacă ajung pe teritoriul statelor respective”, a declarat Lucian Bode marţi la Digi 24.

Ministrul Transporturilor a adăugat că în momentul de faţă nu putem zbura către Austria şi Slovacia şi nu permitem efectuarea zborurilor către şi dinspre Portugalia şi Suedia.

„Aşadar la nivelul UE, în prezent, nu putem zbura în Austria şi Slovacia şi nu permitem efectuarea de zboruri spre şi dinspre Portugalia şi Suedia. Aceste două ţări au un coeficient mai mare decât al României. La nivelul statelor terţe, pentru că aici a fost o discuţie, mă refer la statele non-UE, Comisia Europeană a emis o serie de recomandări privind relaxarea restricţiilor de circulaţie a persoanelor. Ce înseamnă aceste recomandări? Nu se poate zbura spre şi dinspre niciun stat terţ non-UE pentru care Comisia Europeană nu a emis o recomandare privind relaxarea restricţiilor de circulaţie a persoanelor. În consecinţă, Institutul Naţional de Sănătate Publică propune CNSU, CNSU aprobă, iar Autoritatea de Aeronautică Civilă Română emite acele note privind posibilitatea reluării zborurilor spre şi dinspre anumite state”, a completat Bode.

El a vorbit şi despre criteriul carantinării în anumite state şi faptul că lista ţărilor pentru care este instituită măsura carantină este actualizată în fiecare zi de luni de către INSP.

„Celelalte destinaţii rămân suspendate până la o nouă recomandare a Comisiei Europene, respectiv până în fiecare zi de luni a săptămânii. Şi aici am vrut să ajung pentru că astăzi noi în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă am emis o hotărâre care stă la baza hotărârii de Guvern adoptată astăzi, în baza legii 136 şi anume Institutul Naţional de Sănătate Publică, săptămânal, în fiecare zi de luni, va actualiza lista ţărilor pentru care instituie măsura carantinării, ţinând cont de acel coeficient – număr de cazuri noi la 100.000 de locuitori în ultimele 14 zile. Acolo unde acest indicator va fi mai mic decât indicatorul României nu este obligatorie carantinarea. În consecinţă, implicit zborurile pot fi reluate spre şi dinspre aceste destinaţii”, a conchis Lucian Bode.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.