Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au salutat marţi, într-o conferinţă de presă comună, la Bruxelles, o zi ”istorică” pentru Uniunea Europeană, după Cei 27 au încheiat un acord de relansare economică post-coronavirus.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Europa ”poate arăta în continuare ca acţionează împreună”, a declarat Macron.

”Aceasta este o schimbare istorică a Europei noastre şi a zonei euro”, a subliniazt el.

”Am depăşit o etapă majoră”, şi-a exprimat satisfacţia Merkel.

”În două luni, am reuşit să construim un consens pentru ca acest plan de relansare fără precedent să devină o decizie şi, astfel, realitate”, a subliniat ea.

Merkel s-a declarat ”foarte uşurată” de faptul că, în urma acestor negocieri dificile, UE a arătat că ”poate încă acţiona împreună”.

Este vorba despre ”un semnal important în afara Europei”, ”un răspuns la cea mai mare criză a UE de la înfiinţarea sa”, a subliniat cancelarul.

Premierul spaniol Pedro Sanchez a salutat în conferinţa sa de presă ”un mare acord pentru Europa” şi l-a catalogat drept un ”adevărat plan Marshall”.

După patru zile şi patru nopţi de summit, europenii s-au pus de acord asupra unui plan de relansare economică în valoare de 750 de miliarde de euro, finanţat - pentru prima oară - prin împrumuturi comune, menit să relanseze o economie europeană pusă la încercare de epidemia covid-19.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.