Marea Britanie urmează să suspende luni luni tratatul de extrădare cu Hong Kongul, dezvăluie publicaţii britanice, într-o nouă escaladare a tensiunilor cu China, după ce Beijingul a impus o lege a securităţii naţionale în fosta colonie britanică, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Times şi The Daily Telegraph scriu că ministrul britanic de Externe Domic Raab - care a acuzat duminică China de ”grave” încălcări ale drepturilor omului - urmează să anunţe luni după-amiaza, în Parlament, o suspendare a acestui tratat.

Ministerul britanic de Externe a refuzat să comenteze aceste dezvăluiri.

Marea Britanie consideră că noua lege a securităţii naţionale impusă de Beijing Hong Kongului aduce atingere libertăţilor garantate în această regiune administrativă specială - inclusiv independenţa sistemului judiciar - care au permis fostei colonii britanice să devină unul dintre cei mai importanţi poli financiari după retrocedare, în 1997.

Autorităţile din Hong Kong şi de la Beijing apără această lege, pe care oconsideră indispensabilă în acoperirea golurilor în securitatea naţională, scoase la iveală de mişcări recente de contestare, în favoarea democraţiei şi antichineze.

China a îndemnat în mai multe rânduri marile puteri occidentale să înceteze să se amestece în acest dosar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.