Miniştri-preşedinţi ai patru landuri germane au scris unuinumăr de 13 membri ai Congresului american pentru a le cere să-l împiedice pe preşedintele Donald Trump să reducă prezenţa militară americană în Germania, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prin bazele militare, unităţile de luptă şi spitalele lor militare, trupele americane staţionate în Germania sunt ”coloana vertebrală a prezenţei americane în Europa şi a capacităţii de acţiune a NATO”, pledează cei patru lideri regionali în această scrisoare consultată de  Stuttgarter Zeitung şi Stuttgarter Nachrichten.

Reprezentanţii landurilor Baden-Württemberg, Renaniei-Palatinat, Bavariei şi Hesse - care provin din familii politice diferite, ecologistă, socia-democrată şi conservatoare - le cer congresmenilor americani ”să nu taie, ci să consolideze legătura de prietenie” dintre cele două ţări.

Cele patru landuri au în comun faptul că găzduiesc fiecare o bază militară aparţinând Statelor Unite.

Însă prezenţa trupelor americane ar putea să fie redusă în curând, după ce Donald Trump şi-a anunţat, în iunie, intenţia de a retrage 9.500 de militari din ţară, ceea ce ar conduce la o scădere a contingentului la 25.000 de oameni.

Preşedintele american reproşează Germaniei faptul că nu a atins obiectivele stabilite de NATO în privinţa cheltuielilor alocate Apărării şi că tratează ”rău” Statele Unite pe plan comercial.

Veleităţile americane alimentează temeri cu privire la o slăbire a capacităţii de disuasiune a NATO, mai ales faţă de Rusia.

După al Doilea Război Mondial, Germania este ţara europeană cu cei mai mullţi militariamericani pe teritoriul său.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.