Preşedintele organizaţiei judeţene a PNL Iaşi, Costel Alexe, a anunţat că va solicita Curţii de Conturi un control pentru a vedea cum au fost cheltuiţi banii în privinţa spitalului mobil de la Leţcani, judeţul Iaşi, care este în continuare nefuncţional.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Costel Alexe, care este şi ministrul Mediului, a scris, joi, pe pagina sa de Facebook, că a avut discuţii cu ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, cu prefectul de Iaşi, despre situaţia spitalului COVID de la Leţcani. 
 
“Am avut discuţii cu ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, cu prefectul Iaşului, Marian Grigoraş, şi cu primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, privind situaţia Spitalului Covid de la Leţcani. Cel mai concludent argument este faptul că în continuare acolo avem nişte containere goale, de parcă la un moment dat te aştepţi ca acolo să înceapă un şantier şi că în ele vor sta nişte muncitori”, a spus Costel Alexe.
 
El a precizat că acolo trebuia să fie un spital funcţional, dar nu s-a întâmplat. 
 
“Au trecut mai bine de 70 de zile de când ar fi trebuit să avem spitalul funcţional şi dacă în contract ar fi fost trecute penalităţi pentru fiecare zi de întîrziere, astăzi Iaşul ar fi trebuit să aibă un spital nou nouţ doar din aceste penalităţi. Din nefericire, chiar dacă avem în continuare această pandemie la Leţcani nu s-a întâmplat nimic”, a explicat liderul PNL Iaşi. 
 
El a acuzat că administraţia Consiliului Judeţean nu a făcut nimic în acest sens şi va cere să fie făcute verificări de către Curtea de Conturi. 
 
“Partidul Naţional Liberal a votat pentru construirea acestui spital Covid la Leţcani. Din nefericire, administraţia Consiliului Judeţean nu a făcut nimic în acest sens, de aici şi logica firească nu cred că şi-au dorit de la început să facă ceva în acest sens. Am discutat cu ministrul şi evident, cel mai probabil, vom solicita Curţii de Conturi un control pentru a vedea exact cum a fost cheltuit banul public de către Consiliul Judeţean”, a declarat preşedintele PNL Iaşi. 
 
Costel Alexe îi acuză pe şeful CJ Iaşi, Maricel Popa, şi pe cel al CJ Neamţ, Ionel Arsene, că au vrut să dea un ”tun” la final de mandat. 
 
“Mă gândesc cu groază la momentul în care, Doamne-fereşte, o să avem mai multe cazuri în judeţul nostru şi evident spitalele din Iaşi să fie supraaglomerate, evident şi din cauza lipsei unor investiţii care ar fi trebuit să le avem deja în infrastructura medicală ce ţine de Consiliul Judeţean, iar la Leţcani să avem nişte containere goale, părăsite prin bălării. Din păcate, toată această tăcere a celor de la Consiliul Judeţean Iaşi, a lui Maricel Popa arată o complicitate şi din nefericire pentru judeţul Iaşi, Maricel Popa şi cu Ionel Arsene au vrut să dea un tun la final de mandat, bazându-se pe bunăvoinţa celorlalte partide care în vreme de pandemie trebuie să se solidarizeze cu populaţie şi evident pe banii locuitorilor judeţului nostru”, a mai transmis Costel Alexe.

În 15 iunie, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Maricel Popa, anunţa că a depus plângere penală la Parchet, după ce trei persoane care au susţinut că reprezintă instituţia s-au dus în Turcia pentru a discuta cu şefii firmei care aduce spitalul mobil la Iaşi.

Maricel Popa a precizat că “emisarii“ respectivi nu au fost trimişi de către Consiliul Judeţean şi că speră ca organele abilitate să clarifice acest caz. “Sunt foarte multe piedici care ni se pun pentru a nu se aduce acest spital la Iaşi. Săptămâna trecută s-au prezentat trei delegaţi la furnizorul de la Ankara, spunându-i că vin din partea Consiliului Judeţean. Primul delegat le-a spus că nu sunt bani şi că nu vom plăti spitalul. Ulterior, s-au mai prezentat încă două persoane, recomandându-se că reprezintă CJ şi că ei decid când se vor face plăţile. Am trimis dosarul la organele abilitate. Am încredere că Justiţia îşi va face treaba şi că vor fi identificate acele persoane“, spunea preşedintele CJ Iaşi, Maricel Popa.

Preşedintele CJ Iaşi declara că au fost aduse la Iaşi două din cele trei secţiuni ale spitalului mobil şi că deocamdată nu s-a făcut nicio plată către furnizor.

“Spitalul este format din trei secţiuni. Două secţiuni sunt aduse deja la Iaşi şi vor fi instalate. Aşteptăm şi cea de-a treia secţiune. Sunt containere mari, de şapte metri lăţime şi 13 lungime. Transportul este îngreunat pe şosea, astfel că s-a decis să vină cu vaporul. S-au respectat toate procedurile de achiziţie“, spunea şeful CJ Iaşi, Maricel Popa.

Spitalul mobil a fost programat iniţial să ajungă la Iaşi pe 18 mai şi să fie instalat în două săptămâni, însă termenele au fost amânate, reprezentanţii CJ Iaşi invocând carantina din Turcia.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Maricel Popa, declara, în 21 aprilie, că a semnat contractul de achiziţie a spitalului modular, câştigătoarea licitaţiei fiind compania SDI Global LLC din Turcia. Valoarea contractului este de 13,2 milioane de euro.

Potrivit reprezentanţilor CJ Iaşi, spitalul va primi în principal pacienţi infectaţi cu COVID-19.

Unitatea mobilă va fi formată din aproximativ 100 de containere de diferite dimensiuni şi va avea o capacitate de 250 de paturi, din care 100 pentru terapie intensivă. Spitalul va fi amplasat în localitatea Leţcani, la intrarea în municipiul Iaşi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.