Contractul pentru începerea lucrărilor necesare pentru extinderea Delfinariului din Constanţa a fost semnat joi, iar la finalizarea proiectului, peste doi ani, acesta va putea găzdui şase delfini. Valoarea proiectului este de 5,6 milioane de euro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Marius Horia Ţuţuianu, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, că prin această investiţie Delfinariul va fi la standarde europene.

“Suntem la Delfinariul Constanţa, semnăm ordinul de începere pentru extinderea Delfinariului. De ce am ajuns la această extindere? În discuţiile pe care le-am avut cu echipa de la Delfinariu mi-am dorit întotdeauna să mărim numărul de animale, numărul de delfini în primul rând, de mamifere şi nu se putea face cât timp nu se extinde acest Delfinariu. Astăzi semnăm contractul de extindere. (...) Prin această investiţie vom duce Delfinariul la standarde europene”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.

El a precizat că acest proiect are termen de finalizare 24 de luni.

Directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa, Adrian Bîlbă, a declarat că în urma acestei investiţii bazinul Delfinariului va fi extins de la un milion de litri la patru milioane de litri şi de la o suprafaţă de 270 de metri la 800 de metri.

El îşi doreşte ca noua construcţie să găzduiască şase delfini.

“Şase delfini încap în noua suprafaţă. Avem doi, ceilalţi patru sunt undeva în Europa. Sunt excedentari delfinii în Europa, sunt delfinarii care s-au închis deja, duc 18 delfini în China pentru că nu mai au unde să-i plaseze în  Europa. Cu siguranţă găsim delfini să îi aducem la noi în doi ani de zile după recepţia lucrărilor”, a spus directorul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii.

El îşi doreşte ca şi bazinele exterioare din cadrul complexului să fie folosite pentru foci sau lei de mare.

“Sper ca acest Delfinariu în 24 de luni să aibă delfini, lei de mare, foci să putem să folosim şi bazinele exterioare. Am fost ieri la Ministerul Mediului să găsim o soluţie pentru a le putea folosi pentru foci şi lei de mare aşa cum în Europa pot fi folosite, dar la noi din păcate legislaţia este un pic mai strictă”, a mai afirmat Adrian Bîlbă.

În cadrul acestui proiect va fi realizat un bazin de antrenamente de aproximativ 600 de metri pătraţi, care va fi dotat cu o platformă de eşuare dublă (pentru doi delfini) şi va prezenta particularităţi specifice mediului natural, creând astfel condiţii de tip lagunar, inclusiv o zonă cu porţiune nisipoasă.

De asemenea, va fi făcută şi o staţie de filtre şi una de pompare pentru menţinerea calităţii apei, dar şi un sediu administrativ în care vor fi camere pentru antrenori, pentru prepararea hranei delfinilor, magazie, vestiare cu duşuri.
Proiectul are o valoare de 5,6 milioane de euro, 70 la sută din această sumă fiind suportată de către ministerul Turismului, iar restul de Consiliul Judeţean Constanţa.

Pe durata lucrărilor, spectacolele cu delfini vor avea loc în bazinul mic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii Constanţa.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.