Doi militari taiwanezi au murit joi într-un accident de elicopter, în cadrul celor mai mari manevre militare anuale de pe insulă, menite să simuleze respingerea unui atac al Chinei comuniste, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un elicopter de tip Bell 0H-58D s-a prăbuşit joi în timp ce se întorcea la baza aeriană Hsinchu, în urma participării la exerciţii, iar pilotul şi copilotul au murit, a anunţat armata.

Acest exerciţiu, care a început luni, vizează examinarea modului în care armata taiwaneză poate respinge o invazie chineză.

Beijingul consideră insula parte integrantă a teritoriului său, susceptibilă de o recucerire cu forţa.

Scenariul de joi simula desfăşurarea unor mijloace militare taiwaneze - avioane de vânătoare, nave de război şi trupe terestre - care resping o încercare de debarcare pe o plajă în apropiere de oraşul Taichung.

Aproximativ 8.000 de militari au luat parte la acest exerciţiu, la care a asistat preşedinta Tsai Ing-wen.

Exerciţiul ”a demonstrat lumii întregi capacităţile noastre solide şi hotărârea noastră puternică de a apăra Taiwanul”, a scris ea pe Twitter.

Taipeiul trăieşte sub ameninţarea unei invazii a Chinei de la sfârşitul Războiului Civil chinez din 1949.

În ultimele decenii, insula a fost depăşită atât ca număr, cât şi ca armament de puternica Armată Populară de Eliberare. Beijingul şi-a intensificat presiunile diplomatice, economice şi militare pentru a izola insula după alegerea în 2016 a lui Tsai ing-wen, care respinge viziunea chineză a unei ”Chine unice”.

Preşedintele chinez Xi Jinping a susţinut anul trecut un discurs deosebit de belicos, în care a catalogat asimilarea Taiwanului la mama patrie drept ”inevitabilă”.

În ultimele luni, avioane militare chineze au survolat insula cu o frecvenţă fără precedent, încălcându-i în mai multe rânduri zona de apărare aeriană şi determinând Taipeiul să trimită propriile avioane.

Guverne occidentale se arată tot mai reticente să vândă sisteme avansate de armament Taipeiului, de teamă să nu înfurie Beijingul.

Acest lucru a obligat Taiwanul să-şi dezvolte propriul material militar, mai ales rachete, vapoare şi un nou avion de antrenament.

O parte a acestor noi mijloace - inclusiv rachete de tip suprafaţă-aer şi hipersonice construite local - au fost folosite în exerciţiuldin această săptămână care durează cinci zile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.