Curtea Constituţională a respins miercuri sesizarea Guvernului privind legea care anula decizia de amânare a dublării alocaţiilor pentru copii, astfel că această măsură ar urma să intre în vigoare la 1 august.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE

„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea privind respingerea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.2/2020 pentru prorogarea intrării în vigoare a art.I pct.1 din Legea nr.14/2020 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.9/2019 pentru modificarea şi completarea Legii nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii, precum şi pentru modificarea art.58 alin.(1) din Legea nr.448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap este constituţională în raport cu criticile formulate”, arată Curtea, într-un comunicat de presă remis miercuri News.ro.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi va fi comunicată Preşedintelui României.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Pe 21 iunie, premierul Ludovic Orban afirmă că Guvernul nu-şi permite dublarea alocaţiilor, suma necesară fiind de 7 miliarde de lei. 

Pe 14 ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea referitoare la dublarea alocaţiilor. Legea adoptată de Legislativ şi promulgată pe 14 ianuarie de şeful statului stabileşte alocaţiile pentru copii după cum urmează:

„- 600 lei pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani sau de până la 3 ani, în cazul copilului cu handicap; 

- 300 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art. 1 alin. (3); 

- 600 lei pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 3 ani şi 18 ani, în cazul copilului cu handicap.”

În schimb, pe 16 ianuarie, Guvernul a amânat, prin Ordonanţă de Urgenţă, dublarea alocaţiilor, până la 1 august, însă la începutul lunii iunie, Parlamentul a respins proiectul de act normativ propus de Guvern care prevedea amânarea dublării alocaţiilor pentru copii până la 1 august.

Dublarea alocaţiilor copiilor, de la 150 la 300 de lei, este prevăzută în Legea bugetului pentru 2020, însă Executivul a adoptat o ordonanţă de urgenţă pentru prorogarea termenului de aplicare până la 1 august. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.