Acordul istoric de la Doha cu talibanii intră într-o ”nouă etapă”, anunţă Statele Unite, cerând o diminuare a violenţelor în Afganistan, iar talibanii au acuzat marţi Washingtonul de ”încălcări flagrante” ale acestui document semnat în februarie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acordul de la Doha - de la care Guvernul afghan a fost exclus - prevede între aletele o retragere a trupelor străine din ţară, în schimbul unor garanţii în domeniul securităţii din partea talibanilor şi începerea unui dialog de pace interafgan.

În prima fază prevăzută de acord, Statele Unite s-au angajat să-şi reducă trupele de la 12.000 la 8.600 de oameni în 135 de zile şi să-şi retragă forţele din cinci baze militare.

Washingtonul a anunţat că şi-a retras trupele la nivelul prevăzut de acord.

În a 135-a zi, emisarul american pentru Afganistan Zalmay Khalilzad, care a negociat acordul, a anunţat pe Twitter că cele două părţi au atins ”o etapă-cheie”.

”Statele Unite au lucrat din greu pentru a încheia cu bine prima fază a angajamentelor lor în cadrul acordului”, a scrie el luni pe Twitter.

În contextul în care acordul intră în ”următoarea fază”, Washingtonul a prezentat anumite condiţii, a avertizat Khalilzad.

”Vom exercita presiuni în vederea finalizării eliberărilor de deţinuţi, scăderea violenţelor... şi lansarea şi progrese în negocieri interafgane”, a anunţat emisarul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.