Camera Deputaţilor a adoptat marţi, în calitate de prim for sesizat, iniţiativa cetăţenească „Fără penali în funcţii publice”. Au fost 295 de voturi „pentru” şi o abţinere. Senatul este for decizional pe această propunere. USR a transmis să este un moment istoric, fiind făcut un nou pas pentru organizarea referendumului de modificare a Constituţiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE: USR a transmis că este un moment istoric şi că a fost făcut încă un pas spre referendumul ”Fără Penali”

”Milionul de oameni care au semnat pentru această iniţiativă contează în sfârşit. (...) E un act sanitar, care trebuia aplicat încă de la restartul democraţiei noastre. Încă de atunci, de când s-a scris Constituţia actuală, autorii ei ar fi trebuit să pună o prevedere de felul acesta în ea. Nu au făcut-o pentru că, probabil, nu şi-au închipuit că din comunism am putea ajunge direct în caricatura de Ev Mediu pe care şi-o dorea domnul Liviu Dragnea şi încă şi-o mai doresc unii dintre cei care îl aplaudau când era la putere şi împărţea putere”, a declarat Dan Barna, preşedintele USR.

”Salut votul de astăzi al Camerei Deputaţilor, care a adoptat cu o majoritate categorică iniţiativa cetăţenească. Recunosc că nu mă aşteptam ca acest lucru să se întâmple în actuala legislatură, însă, indiferent de motivele pentru care PSD s-a răzgândit şi a eliberat acest proiect din sertarul unde l-a ţinut sub cheie până de curând, este fără îndoială o veste bună pentru cei peste un milion de români care au susţinut proiectul de revizuire a Constituţiei. Au mai rămas doar doi paşi până la o mare victorie istorică a democraţiei în România: votul Senatului şi referendumul naţional”, a declarat, la rândul său, avocatul Mihai Badea, preşedintele Comitetului de Iniţiativă ”Fără penali în funcţii publice”.

USR a mai transmis că, în martie 2018, când a început strângerea de semnături pentru campania ”Fără penali în funcţii publice” ”atacurile la adresa Justiţiei erau în toi, iar România părea să fie la cheremul unui condamnat definitiv”.

”Mai mult ca niciodată era evident că la baza tuturor problemelor pe care România le are în cele mai importante domenii – de la sănătate şi educaţie la dezvoltarea infrastructurii – se afla corupţia şi oamenii doreau o schimbare. O schimbare profundă în modul în care funcţionează şi arată România, nu doar o schimbare de faţadă, de rotire a cadrelor”, a ai transmis USR.

ŞTIRE INIŢIALĂ: La dezbaterile din plenul de marţi al Camerei Deputaţilor, Liderul USR Dan Barna a declarat că ”niciunul dintre votanţii oricărui partid reprezentant în Parlament nu a spus că vrea să premieze hoţia”, iar datoria aleşilor e să facă instituţiile funcţionale.

Liderul deputaţilor PNL Florin Roman a precizat că liberalii susţin iniţiativa, însă e cale lungă până când aceasta va fi adoptată decizional de Senat şi apoi va fi organizat un referendum. El a precizat că ”singurul lucru care s-a schimbat e că azi Marcel Ciolacu scapă de un cartof fierbinte pe care îl transmite senatorilor”.

De asemenea, liderul deputaţilor PSD Alfred Simonis a spus că social-democraţii vor susţine iniţiativa şi ulterior referendumul şi ar trebui să fie lăsate deoparte orgoliile între partide şi reproşurile, atunci când vine vorba de o astfel de propunere cetăţenească.

Iniţiativa ”Fără penali în funcţii publice” prevede introducerea unui alineat în Constituţie la articolul 37 care spune că: ”Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Urmează dezbaterea şi votul în Senat, iar apoi va fi organizat referendumul pentru modificarea Constituţiei la o dată ce va fi stabilită ulterior.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.