Administratorul ELCEN, Sierra Quadrant, a anunţat, marţi, că judecătorul sindic din cadrul Tribunalului Bucureşti a confirmat planul de reorganizare modificat al ELCEN. După această decizie, statul român are la dispoziţie un interval de şase luni pentru a efectua transferul de afacere de aşa manieră încât compania ELCEN să rămână în patrimoniul statului român.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Sierra Quadrant, în cazul în care nu va fi luată o decizie în acest interval de timp, administratorul judiciar al ELCEN are posibilitatea să demareze procedurile de vânzare a activelor ELCEN către un investitor privat care îndeplineşte cerinţele legale.

”Noi avem nu doar o obligaţie contractuală, în calitate de administrator judiciar desemnat, dar şi una morală faţă de bucureşteni, faţă de angajaţii ELCEN. Statul român are încă pârghiile necesare pentru ca, în termen de 6 luni, să păstreze în patrimoniul său acest obiectiv economic cu puternice conotaţii sociale şi să îl revitalizeze, respectând legile economiei de piaţă. Momentul adevărului a venit şi îi obligă pe oficialii noştri să înceteze clasicul ping-pong politic şi să se pună la masă pentru a lua o decizie. Dacă nici acum nu vor reuşi să colaboreze pentru a salva o companie de interes strategic, sunt convins că se va găsi un investitor privat dispus să achiziţioneze activele ELCEN”, a declarat Ovidiu Neacşu, partener fondator Sierra Quadrant.

Potrivit noului plan de reorganizare, soluţia transferului de afacere poate fi implementată de statul român în trei variante:

- de către Municipiul București sau o entitate desemnată de către aceasta în vederea realizării SACET – Sistemul de Alimentare Centralizată cu Energie Termică; 

- de către Ministerul Economiei sau o entitate indicată de către acesta;

- de o societate nou creată cu participarea PMB și a Ministerului Economiei (în mod direct sau prin societățile subordonate acestora) în vederea preluării activelor ELCEN (și eventual și preluarea administrării rețelei de transport și distribuție de la RADET/C.M. Termoenergetica) pentru realizarea SACET.
Alte modificări importante, prevăzute în noul plan de reorganizare, vizează modalitatea de recuperare a creanţei RADET, recuperarea sumelor plătite în  contul TVA, în urma falimentului RADET şi prelungirea termenului de  reorganizare de 3 ani cu durata maximă prevăzută de lege, respectiv cu încă 12 luni.

Astfel, recuperarea creanței ELCEN deținută împotriva RADET se va realiza pe cale judiciară, sens în care administratorul judiciar a procedat deja la formularea acțiunii în vederea angajării răspunderii PMB.

Totodată, se va proceda la ajustarea bazei de impozitare a TVA (potrivit prevederilor art. 287 lit. d) Cod Fiscal, astfel cum a fost modificat prin Legea 30/2019), astfel încât ELCEN va recupera o suma de cca. 526 milioane de lei, care va fi folosită ca sursă de finanţare a planului de reorganizare.

”Intenţia noastră este de a găsi cea mai bună soluţie pentru ca ELCEN să poată furniza agentul termic necesar pentru distribuţia apei calde şi a căldurii la parametri optimi, indiferent de anotimp. Suntem convinşi că, având în vedere contextul economic şi social, se va găsi rapid o soluţie optimă pentru ca bucureştenii să evite problemele cu încălzirea şi apa caldă în perspectiva  sezonului rece”, a mai declarat Ovidiu Neacşu.


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.