Uniunea Salvaţi România face, luni, un apel către toate partidele parlamentare să deblocheze dezbaterile pentru iniţiativa ”Fără penali în funcţii publice” şi să voteze proiectul susţinut de peste 1 milion de români. Formaţiunea acuză că, cu două zile înainte de terminarea sesiunii extraordinare, iniţiativa cetăţenească nu a intrat în dezbaterea plenului Camerei şi nici nu a primit raport din partea Comisiei juridice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pentru ca introducerea pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare să nu rămână un simplu exerciţiu de imagine, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei trebuie să primească raport din partea Comisiei juridice conduse de deputatul PSD Nicuşor Halici, iar apoi să fie dezbătută şi votată în plenul Camerei Deputaţilor, înainte de a merge la Senat. De aceea, deputatul USR Ionuţ Moşteanu a solicitat astăzi (luni – n.r), ca preşedintele Comisiei juridice să convoace comisia astfel încât iniţiativa să primească de urgenţă un raport. USR face un apel către parlamentarii tuturor partidelor pentru deblocarea dezbaterilor, astfel încât iniţiativa cetăţenească, depusă în urmă cu mai bine de un an în Parlament, să-şi poată urma cursul legislativ şi, mai apoi, să fie supusă consultării populare”, a transmis, luni, USR, printr-un comunicat de presă.

Liderul USR, Dan Barna, consideră că votul nu poate fi decât în vavoarea iniţiativei.

”Nu cred că vreun parlamentar îşi poate permite luxul de a vota împotriva voinţei românilor pe o temă atât de sensibilă, pentru că, altfel, ar trebui să explice oamenilor care l-au trimit acolo de ce insistă ca statul român să fie parazitat de infractori”, declară preşedintele USR, Dan Barna.

Iniţiativa ”Fără Penali în funcţii publice” propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: ”Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Iniţiativa a intrat în proces legislativ la Camera Deputaţilor în mai 2019, după ce a primit undă verde de la Curtea Constituţională.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.