Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunţat luni că IMM Invest a intrat în faza a patra de implementare, plata ajutorului de stat, iar prin program s-au acordat 10,22 miliarde lei în aproximativ două luni, ceea ce înseamnă o creştere a creditului bancar către companii de 34 de ori peste media lunară a creditelor acordate în ultimul deceniu. Plăţile deja făcute se ridică la 16,06 milioane lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În acest moment, în portalul www.imminvest.ro sunt înregistrate 65,342 IMM-uri, cu un volum total subscris de peste 85 miliarde lei, din care aproximativ 60 miliarde lei reprezintă solicitări pentru credite de investiţii, iar peste 25 miliarde sunt solicitări pentru credite capital de lucru. Finanţarea acestor IMM-uri va contribui la menţinerea a 802.806 persoane angajate şi cu siguranţă, va impulsiona crearea de alte noi locuri de muncă. Numărul creditelor aprobate de către cei 21 finanţatori participanţi în program este de 11,589, iar volumul finanţării garantate este de 10.220.224.704 lei”, arată Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) într-un comunicat.

Pentru IMM-urile care încă nu au accesat programul şi doresc să se înscrie, aplicaţia programului imminvest.ro rămâne deschisă pentru noi înscrieri până la data de 31 decembrie 2020.

”Programul de susţinere a întreprinderilor mici şi mijlocii IMM Invest România a intrat în cea de-a patra faza de implementare, cea a acordării ajutorului de stat, care va asigura 0 costuri de finanţare pentru aplicanţii programului. Aceasta subvenţie constă în garantarea împrumuturilor accesate prin program, precum şi a plăţii sumelor cuvenite din cumulul comisionului de risc, a comisionului de administrare şi a dobânzilor aferente creditelor/liniilor de credite”, arată Fondul.

Programul prevede parcurgerea de către IMM a patru etape: prima etapă presupune analiza eligibilităţii privind încadrarea în categoria IMM- realizată de către FNGCIMM; în faza a doua banca selectată de către IMM solicită documentaţia de credit, efectuează analiza economico-financiară şi conform propriilor norme de creditare, stabileşte dacă proiectul pentru care se solicită finanţarea este viabil din punct de vedere economic, caz în care aprobă creditul şi transmite solicitarea de garantare către FNGCIMM. În etapa a treia FNGCIMM analizează şi garantează creditele aprobate de către instituţiile financiar bancare.

În etapa a patra, cea de acordare a ajutorului de stat, FNGCIMM calculează şi efectuează plata sumelor cuvenite finanţatorilor în contul dobânzilor şi comisioanelor până la data de 31 decembrie 2020, cu posibilitatea de prelungire.

La două luni şi jumătate de la debutul programului, FNGCIMM a făcut plăţi în contul granturilor acordate de 16,06 milioane lei.

“Cifrele confirmă într-adevar că IMM Invest este cel mai de succes program de finanţare cu garanţii de stat din istoria României. Drept dovadă sunt cifrele ilustrate în acest grafic (sursa BNR): soldul creditelor acordate de tot sistemul bancar sectorului IMM companiilor a crescut în ultimii 12 ani, cu 40 miliarde lei, de la 77 miliarde lei (2007) la 117 mliliarde lei (2019), media de creştere lunară a fost de 0,3 miliarde lei. Prin facilităţile aduse de IMM Invest s-au acordat 10,22 miliarde lei în aproximativ două luni, ceea ce înseamnă o creştere de 34 de ori peste media lunară din ultimul deceniu”, a declarat Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM.

Creditele prin IMM Invest reprezintă 11% din stocul total de credite în lei pentru companii.

”Anul trecut rata lunară de creştere a stocului de credite pentru companii era de aproximativ un miliard de lei pe lună. Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică este un plan de investiţii fără precedent care are ca obiectiv înlocuirea măsurilor de subvenţionare cu cele de stimulare. Este exact ceea ce are nevoie economia românească, un plan vizionar de reconstrucţie şi stimulare a competitivităţii economiei, bazat pe investiţii care să ducă la bunăstare şi consum. Mai este nevoie de o măsură pentru a completa tabloul: deblocarea accesului la creditul comercial (obţinerea de produse/servicii cu plata la termen), principalul canal de finanţare al firmelor din România”, a declarat Dumitru Nancu.

În perioada imediat următoare, FNGCIMM va operaţionaliza un nou program guvernamental, IMM Leasing de echipamente şi utilaje, cu avans zero de finanţare. Valoarea maximă a finanţării este de 5 milioane de lei pe beneficiar şi îşi propune stimularea accesarii finanţărilor de tip leasing, în vederea  achiziţionării de active noi sau second-hand pentru desfasurarea activităţii companiilor, în special a celor care au nevoie de transfer de tehnologie în procesele de producţie şi  asigurarea fluxurilor financiare necesare acestora prin operaţiuni specifice de sell-and-lease-back.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituţie financiara nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse. FNGCIMM SA - IFN colaborează cu 27 instituţii financiare în baza unor convenţii de lucru.

FNGCIMM SA are trei sucursale, două reprezentanţe şi trei filiale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.