China sancţionează un diplomat şi trei congresmeni americani - între care şi Marco Rubio -, ca represalii faţă de sancţiuni impuse de către Statele Unite unor lideri chinezi în legătură cu situaţia minorităţii musulmane uigure în provincia chineză Xinjiang, relatează Reuters şi AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Statele Unite, care acuză China de încălcarea drepturilor omului uigurilor, au sancţionat joi patru oficiali chinezi, inclusiv pe Chen Quanguo, secretarul general al Partidului Comunist Chinez (PCC, unic) şi Biroul Securităţii Publice din acest teritoriu autonom din nord-vestul Chinei.

Ele au anunţat că refuză să acorde vize unui număr de trei oficiali chinezi pe care-i acuză de orchestrarea reprimării musulmanilor uiguri în această regiune.

Beijingul a luat măsuri de retorsiune, a anunţat luni o purtătoare de cuvânt a Ministerului chinez de Externe Hua Chunying, precizând că au  fost sancţionaţi Marco Rubio şi Ted Cruz - un fost candidat la preşedinţie în alegerile primare republicane - şi reprezentantul Chris Smith.

De asemenea, însărcinatul Departamentului de Stat cu libertatea religioasă, Sam Brownback, care are titlul de ambasador, a fost de asemenea sancţionat, a anunţat Hua Chunying.

Purtătoarea de cuvânt nu a precizat în ce constau sancţiunile impuse.

Ministerul chinez de Externe a evocat însă săptămâna trecută ”măsuri de reciprocitate”, sugerând că Beijingul urmează să refuze să emită vize celor patru oficiali americani.

”Îndemnăm Statele Unite să-şi retragă imediat decizia rea şi să înceteze orice discurs şi acţiune ce constituie un amestec în afacerile Chinei şi dăunează intereselor chineze”, a declarat Hua Chunying.

Washingtonul şi experţi din cadrul unor organizaţii de apărarea drepturilor omului acuză Beijingul de faptul că a internat până la un milion de musulmani, în principal de etnie uigură, în lagăre, în Xinjiang, în numele luptei împotriva terorismului.

China a dezminţit acest număr şi afirmă că aceste persoane sunt încadrate în centre de formare profesională, menite să le ajute să găsească un loc de muncă şi să le îndepărteze de tentaşia extremismului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.