Artistul conceptual JB Daniel speră să reunească statuile lui Cristofor Columb, Andrew Jackson, Robert Lee şi ale tuturor monumentelor legate de sclavie şi istorie colonială, distruse în timpul manifestărilor antirasism din Statele Unite, într-un singur loc, anunţă The Art Newspaper.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bărbatul îşi propune să transforme un centru de reciclare din oraş într-un parc educaţional unde să fie expuse, între altele, statuile fostului preşedinte Andrew Jackson, generalului de armată Robert Lee sau a navigatorului Cristofor Columb. Aceste figuri istorice ale Statelor Unite asociate colonialismului şi scalviei au stârnit dezbateri peste Atlantic, ca urmare a uciderii lui George Floyd de un poliţist. 

Statuile au fost vandalizate şi demolate în timpul manifestaţiilor antirasiste care au agitat ţara de la sfârşitul lui mai. 

Situat la marginea râului Calumet, situl este folosit de Waste Management, cea mai mare companie de triaj a deşeurilor din ţară. "În ultimii 25 de ani, i-am auzit spunând "lăsaţi-ne să-l folosim pentru încă trei ani şi vom transforma acest loc în parc". Şi, bineînţeles, asta nu s-a întâmplat niciodată. Este timpul să facem ceva", a spus JB Daniel.  

În timpul discursului său la Muntele Rushmore săptămâna trecută, preşedintele Donald Trump a ordonat construirea unei "grădini naţionale a eroilor americani", unde vor fi adunate statuile personajelor marcante din istorie. Într-o primă listă dezvăluită într-un decret, au fost anunţate numele lui Cristofor Columb, Davy Crockett, Antonin Scalia şi Ronald Reagan între alţii. 

Grădina ar trebui să fie deschisă pe 4 iulie 2026, data celei de-a 250-a aniversări a Declaraţiei de independenţă a SUA. Va fi situată "în apropiere de un sit a cărui frumuseţe naturală va permite vizitatorilor să aprecieze natura, să meargă printre statui şi să se lase inspiraţi de marile figuri ale istoriei americane", se arată în decret. "Am găsit locul ideal", a spus JB Daniel. 

O statuie a lui Columb a fost decapitată la Boston, alta a fost vandalizată la Miami, iar o a treia a fost aruncată într-un lac în Virginia, în urma mişcării antirasiste relansate în Statele Unite de moartea lui George Floyd. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.