Experţii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii sunt aşteptaţi, sâmbătă, la Beijing pentru o misiune înainte de începerea unei anchete a OMS cu privire la originea virusului apărut în China, la sfârşitul lui 2019, informează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Misiunea celor doi experţi, un epidemiolog şi un specialist în sănătate animală, intervine în momentul în care OMS a lansat vineri un apel la vigilenţă în faţa exploziei recente de contaminări din lume. Pandemia de Covid-19 a ucis deja 556.000 de persoane şi continuă să progreseze, în special în Statele Unite şi Brazilia, unde numărul de decese a depăşit vineri 70.000. 

Anunţând vineri că experţii OMS sunt în drum către China, purtătoarea de cuvânt a organizaţiei, Margaret Harris, a precizat că aceştia vor avea discuţii cu responsabili chinezi şi vor stabili locurile pe care le vor vizita.

"Una dintre cele mai mari probleme este să aflăm dacă virusul a fost transmis la om de la animal şi despre ce animal este vorba", a declarat Harris. 

Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a subliniat vineri că numărul de cazuri de Covid-19 în lume "s-a dublat în ultimele şase săptămâni". El a insistat pe necesitatea intervenţiei foarte rapide în contextul în care apar focare.                

"Doar o acţiune agresivă combinată cu o unitate naţională şi o solidaritate mondială poate deturna traiectoria", a declarat Ghebreyesus. "Sunt numeroase exemple în lumea întreagă care au arătat că deşi epidemia este foarte intensă, ea mai poate fi controlată", a afirmat el. 

Statele Unite au salutat vineri anunţul anchetei OMS în China. "Considerăm această anchetă ştiinţifică ca o etapă necesară pentru o înţelegere completă şi transparentă a felulului în care acest virus s-a răspândit în lume", a declarat ambasadorul american pe lângă Naţiunile Unite la Geneva, Andrew Bremberg.

O declaraţie neobişnuit de pozitivă din partea SUA, care a anunţat oficial, marţi, procedura de retragere din OMS. 

Washingtonul a criticat organizaţia de la începutul crizei, acuzând-o că a întârziat să reacţioneze şi mai ales că a fost extrem de permisivă cu China după apariţia virusului. Preşedintele Donald Trump a anunţat în mai că "va pune capăt relaţiei" dintre SUA şi OMS, numind-o "marioneta Chinei". 

774 de persoane au murit de Covid-19 în SUA în ultimele 24 de ore, iar epidemia a făcut 133.969 de victime în total în ţară, care este cea mai afectată din lume. Potrivit Univeristăţii Johns Hopkins, 63.643 de noi cazuri au fost înregistrate în ultimele 24 de ore. Experţii se tem că şi curba deceselor ar putea să urmeze aceeaşi traiectorie ca cea a noilor infecţii. 

Covid-19 face aceleaşi ravagii şi în America latină, unde a afectat şi lideri politici. 

În Bolivia, preşedintele interimar Janine Áñez, candidat la alegerile prezidenţiale din septembrie, a anunţat joi că este contaminată. Vineri, preşedintele Congresului bolivian, Eva Copa, al doilea om în stat, a declarat că este infectată. 

În Venezuela, preşedintele Nicolas Maduro a anunţat vineri prelungirea cu o lună a stării de urgenţă instaurată pentru a lupta contra virusului, iar ministrul Petrolului Tareck El Aissami a anunţat că este bolnav. Un alt colaborator apropiat al lui Maduro, Diosdado Cabello, numărul doi la putere, a făcut acelaşi anunţ joi.  

În Brazilia, preşedintele Jair Bolsonaro a transmis marţi că este contaminat. 

Brazilia este cea mai afectată ţară de virus din America latină  şi a doua la nivel mondial. Ea a depăşit vineri pragul de 70.000 de morţi după ce a înregistrat 1.214 decese în 24 de ore. Numărul cazurilor se ridică la peste 1,8 milioane.       

Bogota, principalul focar al pandemiei în Columbia, a crescut nivelul de alertă în faţa răspândirii virusului şi va înăspri măsurile de izolare în rândul populaţiei. Începând de luni, capitala boliviană "intră în cod portocaliu iar sistemul de terapie intensivă în cod roşu", a anunţat primarul din Bogota, Claudia Lopez.

Columbia a înregistrat 133.973 de cazuri de contaminare cu coronavirus dintre care 4.714 decese.

În Australia, cinci milioane de locuitori din Melbourne au fost replasaţi în izolare pentru şase săptămâni.                

Hong Kong a anunţat închiderea tuturor şcolilor, începând de luni, din cauza unei "creşteri exponenţiale" a contaminărilor.

Noi focare au apărut în Europa, continentul cel mai îndoliat cu peste 200.000 de morţi (la 2,8 milioane de cazuri), unde situaţia pare pentru moment sub control. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.