Directorul general al companiilor Twitter şi Square, Jack Dorsey, care are o avere de peste 7 miliarde de dolari, s-a angajat să ofere 3 milioane de dolari pentru susţinerea unor experimente de alocare a unui venit universal pentru americani, relatează CNBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Dorsey oferă banii unei coaliţii de primari numită Mayors for a Guaranteed Income (Primari pentru un Venit Garantat), care susţine asigurarea unui venit de bază universal, sau venit garantat, precum şi pentru investiţii în programe pilot din Statele Unite.

Venitul de bază universal, sau venitul garantat, este o politică prin care oamenii primesc sume de bani în numerar de la guvern, indiferent dacă sunt angajaţi sau nu.

”Este unul dintre instrumentele de a elimina decalajul dintre bogaţi şi săraci, de a elimina inegalităţile sistemice în funcţie de rasă şi gen şi de a crea o securitate economică pentru familii”, a scris Dorsey joi, pe Twitter.

În luna aprilie, Dorsey a spus că a transferat acţiuni Square în valoare de 1 miliard de dolari unei organizaţii caritabile numită “Start Small LLC”, pentru finanţarea organizaţiilor care acordă ajutoare legate de Covid-19, proiectelor pentru venitul de bază universal şi iniţiativelor pentru sănătatea şşi educaţia fetelor.

La momentul respectiv, acţiunile reprezentau 28% din avearea lui Dorsey, iar în prezent valorează peste 2 miliarde de dolari.

Din coaliţia Mayors for a Guaranteed Income fac parte primarul din Stockton, California, Michael D. Tubbs, primarul din Jackson, Mississippi, Chokwe Antar Lumumba, primarul din St. Paul, Minnesota, Melvin Carter, primarul din Newark, New Jersey, Ras J. Baraka, primarul din Compton, California, Aja Brown, primarul din Los Angeles,Eric Garcetti, primarul din Shreveport,Adrian Perkins, primarul din Oakland, California,Libby Schaaf, primarul din Columbia, Carolina de Sud, Stephen Benjamin, primarul din Atlanta, Keisha Lance Bottoms şi primarul din Tacoma, Washington, Victoria R. Woodards.

“Plăţile directe, în numerar, dau oamenilor libertatea de a cheltui banii pe nevoile lor imediate, cum ar fi mâncare pentru familie, repararea unei maşini pentru a merge la serviciu, medicamente pentru tratarea unei persoane dragi sau pur şi simplu pentru chirie”, au scris primarii în publicaţia Time, în luna iunie.

Mulţi dintre primari au lansat o formă de experiment de plăţi în numerar pe segmente din comunităţile lor.

Tubbs, de exemplu, a condus proiectul Stockton Economic Empowerment Demonstration (SEED): În 2019, 125 de persoane, alese aleatoriu, au început să primească 500 de dolari pe lună timp de 24 de luni.

Datele preliminare ale acestui experiment au arătat că beneficiarii ”cheltuie banii ca orice om: pe nevoile de bază, precum mâncare, transport, utilităţi şi chirii”.

Dorsey a spus că nu s-a aşteptat niciodată să fie atât de bogat şi că speră să doneze toţi banii din timpul vieţii sale.

”Mă aflu într-o situaţie pe care nu mi-am imaginat-o vreodată când eram copil şi nici la 25 de ani”, i-a spus Dorsey fostului aspirant democrat la candidatura pentru preşedinţia SUA Andrew Yang, care este şi un susţinător al venitului de bază universal, într-un episod al podcastului ”Yang Speaks”.

”Nu ştiam ce înseamnă banii până am avut probabil 35 de ani”, a mai spus Dorsey.

Aceasta a fost inclus pentru prima oară în topul Forbes al miliardarilor în 2012.

”Sunt atât de recunoscător, dar o parte a acestei gratitudini este nu doar de a afirma acest lucru, ci şi de a face ceva. Doresc să donez toţi banii mei în timpul vieţii mele. În mod egoist, vreau să văd impactul în timpul vieţii mele. Vreau să mă asigur că ajută oameni”, a mai afirmat miliardarul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.