Preşedintele francez Emmanuel Macron a pus capăt speculaţiilor potrivit cărora catedrala Notre Dame din Paris va fi reconstruită într-o manieră modernă, asigurând că ea va fi refăcută pe cât posibil conform structurii avute înainte de incendiul din 2019.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Catedrala a ars parţial în aprilie 2019. Incendiul a distrus acoperişul şi spira emblematică proiectată de Eugène Viollet-le-Duc.

Palatul Elysée a transmis joi seară că Notre Dame va fi reconstruită „pe cât posibil conform ultimului stadiu” cu obiectivul de „a nu întârzia lucrările şi nici de a complica lucrurile” printr-o restaurare în stil modern, relatează BBC.

Macron îşi doreşte ca restaurarea să fie finalizată până în 2024, când Parisul va găzdui Olimpiada.

A mai fost adăugat că un concurs internaţional de design pentru realizarea spirei ar cauza întârzieri inutile.

„Preşedintele are încredere în experţi şi a aprobat principalele schiţe ale proiectului prezentat de arhitectul şef care prevede reconstruirea spirei identic”, a mai transmis palatul Elysée.

După incendiu, în decurs de două zile au fost strânse donaţii de aproximativ 900 de milioane de dolari pentru sprijinirea restaurării catedralei.

Prima spiră a catedralei a fost construită în secolul al 13-lea, însă din cauza deteriorării a fost înlăturată în secolul al 18-lea. A fost înlocuită de cea proiectată de arhitectul Eugène Viollet-le-Duc, construită la jumătatea secolului al 19-lea.

Iniţial, preşedintele Macron a lăsat să se înţeleagă că ar fi în favoarea unei abordări moderne. Ideea ca spira să fie acum reconstruită în manieră alternativă a stârnit un val de critici, dar şi de propuneri venite de la arhitecţi din întreaga lume. Unii au propus chiar construirea unei piscine pe acoperiş sau a unui parc. 

Arhitectul şef al cateralei, Philippe Villeneuve, a susţinut ferm o restaurarea fidelă celei din secolul 19.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.