George Floyd a repetat de peste 20 de ori că nu poate respira, vorbindu-le despre copiii săi şi despre mama sa şi spunând că poliţiştii care îl ţineau la pământ aveau să-l ”omoare”, chiar înainte să sucombe în timpul arestării sale, la Minneapolis, potrivit unor documente judiciare, o transcriere de pe camerele individuale ale agenţilor implicaţi în moartea sa, care dezvăluie noi detalii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Floyd, un afroamerican în vârstă de 46 de ani, a murit la 25 mai după ce un poliţist alb l-a ţinut - cu genunchiul apăsat pe gât - timp de opt minute şi 46 de secunde, în timp ce era încătuşat, pe burtă.

Moartea sa a provocat numeroase manifestaţii în Statele Unite şi în lume împotriva rasismului şi brutalităţii poliţiei.

Într-o înregistrare video filmată de un trecător, devenită virală pe Internet după moartea sa, victima este surprinsă strigând ”nu pot să respir”.

Însă o transcriere subtitrată a camerelor individuale ale poliţiştilor implicaţi - depusă marţi la un tribunal din Minnesota de unul dintre poliţişti - dezvăluie noi detalii acestei drame.

În timpul arestării, Floyd i-a implorat pe agenţi să nu îl urce în vehiculul poliţie, pentru că, spunea el, era claustrofob şi se afla în dificultate fizică.

În timp ce încercau să-l facă să urce cu forţa, Floyd a strigat că nu putea respira şi că va ”muri înăuntru”.

Apoi, potrivit transcrierii, el a spus ”mamă, te iubesc. Spune-le copiilor mei că-i iubesc. Sunt mort”.

El şi-a menţionat mama şi copiii în mai multe rânduri după aceea şi a repetat de peste 20 de ori ”nu pot respira”.

”ATUNCI NU MAI VORBI”

Poliţiştii i-au spus, atunci, ”să se destindă”, că ”este bine” şi că ”vorbeşte normal”.

Atunci când le spune că îl vor omorî, Derek Chauvin - inculpat de crimă cu privire la faptul că a stat cu gehunchiul pe gâtul lui Floyd - îi replică strigând ”atunci nu mai vorbi, e nevoie de o mulţime de oxigen ca să vorbeşti”.

Ultimele cuvinte ale victimei sunt ”ei mă vor omorî. Mă vor omorî. Nu pot respira”.

Această transcriere a fost depusă de către poliţistul Thomas Lane cu scopul de a obţine de la judecător o abandonare a procedurilor împotriva sa cu privire la complicitate la crimă.

Inculpări identice îi vizează pe alţi doi poliţişti, Alexander Kueng şi Tou Thao.

Cei patru poliţişti au fost daţi afară din poliţie la o zi după moartea lui Floyd.

Ei riscă până la patru ani de închisoare.

Floyd a fost arestat în acea zi pentru că a încercat să folosească o bancnotă contrafăcută de 20 de dolari.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.