Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, a declarat, la RFI, că legea carantinei şi izolării va fi votată, joi, în plenul Camerei Deputaţilor, dar a susţinut că ea nu poate fi votată în forma Guvernului, pentru că ar fi o ”nenorocire”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Această lege poate să vă afecteze dvs., personal, drepturile, într-o asemenea măsură, încât dacă aţi fi pus în situaţia să votaţi această lege, v-aţi gândi de trei ori înainte. Nu există posibilitatea de a legifera puterea abuzului suprem în statul român pe repede înainte”, a afirmat Lucian Romaşcanu.

Întrebat despre ce abuz este vorba, purtătorul de cuvânt al PSD a răspuns: ”Abuzul este peste tot. Dacă OMS-ul dă stare de pandemie, pe dvs. vă poate lua din casă şi vă poate interna. Dacă nu aveţi niciun simptom, nimic şi sunteţi într-o zonă care e considerată de către stat zonă de risc, dvs. puteţi fi supus tratamentului, împotriva voinţei dvs.”.

Atunci când i s-a spus că aceasta este o interpretare personală discutabilă, Lucian Romaşcanu a replicat: ”Eu vă spun ce scrie în lege, nu este deloc o interpretare personală, citiţi-o!”.

Întrebat, de asemenea, dacă legea carantinei şi izolării va fi votată de Parlament în forma primită de la Guvern, social-democratul a răspuns: ”Sub nicio formă. Este legiferarea abuzului, în loc să fie legiferarea protecţiei oamenilor (...). Între timp, se lucrează la amendamente la această lege. Cu certitudine, se va vota astăzi în plenul Camerei Deputaţilor, dar ea nu poate fi votată în forma în care a trecut, pentru că pentru mine, pentru dvs., pentru familiile noastre ar fi o nenorocire”.​​

Guvernul a adoptat, luni, proiectul de lege privind carantina după ce Curtea Constituţională a decis că instiuirea obligatorie a carantinei e neconstituţională, deoarece încalcă drepturile şi libertăţile omului.

Actul normativ prevede măsura carantinei pentru persoanele care vin din zonele cu risc ridicat de epidemie sau cele care declară că nu îşi pot asigura singure condiţiile de separare fizică la domiciliu. Cheltuielile vor fi suportate din bugetul Ministerului Sănătăţii.

Situaţiile de risc epidemiologic sau biologic, pentru care este instituită carantina, sunt epidemia declarată prin ordinul ministrului Sănătăţii, pandemia declarată de directorul OMS sau un eveniment neaşteptat identificat constatat de structurile Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă sau instituţiile din subordinea MS.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.