Un oficial militar de la Casa Albă, Alexander Vindman, care a depus mărturie împotriva lui Donald Trump în procesul destituirii preşedintelui american, a decis să părăsească armata, declarându-se victima ”hărţuirii” după mărturia sa, a anunţat avocatul său, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”După 21 de ani de serviciu, locotenent-colonelul Alexander Vindman se retrage în această zi, după ce a devenit clar că viitorul său în cadrul instituţiei pe care a servit-o în mod conştiincios va fi mereu limitat”, a anunţat miercuri într-un comunicat avocatul său David Pressman.

”Printr-o campanie de hărţuire, intimidare şi represalii, preşedintele Statelor Unite a încercat să-l forţeze pe locotenent-colonelul Vindman să aleagă între a se supune legii şi a-i face pe plac unui preşedinte. Între respectarea jurământului său şi protejarea carierei. Între protejarea promovării şi cea a a camarazilor săi de arme”, a adăugat evocatul.

Alexander Vindman a depus în toamna lui 2019 o mărturie-cheie în Comisia de anchetă din Congres cu privire la o conversaţie între Trump şi omologul său ucrainean Volodimir Zelenski.

În această convorbire la telefon, Trump ar fi condiţionat plata unui ajutor militar de anunţarea de către Kiev a unei anchete împotriva adversarului său democrat Joe Biden. Acest lucru s-a aflat în centrul procedurii prin care miliardarul republican a fost inculpat (impeachment) de abuz de putere şi obstrucţionarea activităţii Congresului.

În urma achitării sale în Senat, în februarie, preşedintele l-a destituit pe Alexander Vindman din Consiliul Securităţii Naţionale (NSC), din care acesta făcea parte în calitate de consilier în probleme europene.

Potrivit lui Trump, militarul - născut în Ucraina şi venit în Statele Unite la vârsta de trei ani - a dat dovadă de ”nesubordonare” şi de ”probleme de judecată”. El îl acuză de faptul că a ”raportat înmod eronat” conversaţia între cei doi şefi de stat.

Alexander Vindman urma să fie promovat anul acesta la gradul de colonel, însă această promovare este ameninţată de vetoul prezidenţial, scrie presa americană.

Cu scopul de a forţa mâna Casei Albe, o senatoare democrată a ameninţat cu blocarea altor sute de promovări prevăzute.

Fostul consilier prezidenţial în domeniul securităţii naţionale John Bolton, de asemenea destituit de Trump, în septembrie 2019, a apreciat la MSNBC că decizia lui Alexander Vindman este ”o adevărată pierdere pentru ţară”, iar militarul ”îşi merita promovarea”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.