Directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea Litoral (ABADL), Bogdan Bola, a anunţat că plaja din staţiunea Cap Aurora a fost afectată în urma ploii torenţiale de marţi seară, susţinând că acest lucru se întâmplă întrucât reţelele de canalizare nu fac faţă şi refulează ape menajere amestecate cu ape pluviale. El a precizat că echipe ale ABADL au acţionat pentru a aduce plaja la condiţii normale de exploatare. Regia Autonomă Judeţeană de Apă (RAJA) Constanţa a transmis că în zona respectivă s-au înregistrat precipitaţii de 40-50 de litri pe metru pătrat într-o perioadă foarte scurtă de timp, iar căminul pentru colectarea apelor pluviale a devenit suprasolicitat, precizând că nu a fost vorba de ape menajere.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Bogdan Bola a scris, miercuri, pe pagina sa de Facebook, că reţelele de canalizare de pe litoral nu fac faţă şi refulează ape menajere amestecate cu ape pluviale. 
 
 
“O problemă specifică litoralului constănţean: în urma ploilor puternice de ieri, reţelele de canalizare nu fac faţă şi refulează ape menajere amestecate cu ape pluviale. Aşa s-a întâmplat şi ieri la Cap Aurora, în #Mangalia, unde reţeaua de canalizare nu este dimensionată la parametri optimi, pentru a prelua şi debitul de ploaie. Iar din păcate, nu este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru în zonă...”, a afirmat Bogdan Bola.
 
Directorul ABADL a precizat că apa respectivă s-a revărsat pe plajă. 
 
“Din aceste motive, apele menajere şi apa pluvială se revarsă pe plajă, provocând crearea de ravene şi distrugând profilul litoralului nostru. În acest moment, am trimis o echipă de inspectori #ABADL pentru a verifica, împreună cu reprezentanţii RAJA, starea reţelei de canalizare şi cum putem să oprim acest fenomen să se mai întâmple în acea zonă. Vreau să menţionez că echipele noastre de la #ABADL au acţionat încă de aseară pentru a aduce plaja la condiţii normale de exploatare, pentru a nu exista inconveniente pentru operatorul de plajă. Însă cred că RAJA trebuie să găsească rapid o soluţie ca acest lucru să nu se mai întâmple, deoarece nu ne dorim apele uzate să ajungă neepurate în Marea Neagră!”, a transmis directorul ABADL.
 
FOTO: Facebook Bogdan Bola
FOTO: Facebook Bogdan Bola
 
Rregia autonomă judeţeană de apă (RAJA) Constanţa a transmis, printr-un comunicat de presă, că în zona Cap Aurora precipitaţiile înregistrate marţi seara au fost de 40-50 de litri pe metru pătrat într-un timp foarte scurt. 
 
“O situaţie mai deosebită a survenit în localitatea Cap Aurora din sudul litoralului, pentru care Administraţia Naţională de Meteorologie a emis în data de 07 iulie 2020, o avertizare de cod roşu. Aici, precipitaţiile abundente au înregistrat şi 40 - 50 l/mp, într-o perioadă foarte scurtă de timp. Astfel, cantitatea de apă acumulată în zona falezei din staţiune a fost atât de mare, încât căminul pentru colectarea apelor pluviale a devenit suprasolicitat, iar nivelul apei a crecut deasupra aşa-numitului nivel de reflux. Totodată, şuvoaiele puternice au spălat străzile din localitate de diverse materiale, nisip, pietriş, pământ, resturi vegetale şi lemnoase, preluate de la nivelul tramei stradale, obturând astfel reţeaua de colectare a apelor meteorice. Ca urmare a blocării colectorului pluvial, aceste deşeuri au fost împrăştiate de apa deversată către zona de plajă, în cota cea mai joasă a staţiunii”, se arată într-un comunicat. 
 
RAJA a menţionat că nu este vorba de canalizare de apă menajeră, ci de sistemul de colectare a apelor pluviale.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.