Rusia şi Statele Unite s-au lansat într-o ceartă pe Twitter, pe tema libertăţii presei, după arestarea controversată la Moscova a unui fost jurnalist, acuzat de ”trădare”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Uitându-ne la jurnaliştii ruşi arestaţi unii după alţii, începe să semene a campanie concertată împotriva libertăţii presei”, a scris marţi pe Twitter o purtătoare de cuvânt a Ambasadei Statelor Unite în Rusia, Rebecca Ross.

”Vedeţi-vă de treburile voastre”, a reacţionat tot pe Twitter, Ministerul rus de Externe.

Acest schimb de replici intervine după ce un tribunal de la Moscova l-a plasat în detenţie provizorie, marţi, pe o perioadă de două luni, pe Ivan Safronov, un fost jurnalist respectat, specializat în probleme de Apărare şi spaţiale.

Safronov a devenit în urmă cu două luni consilierul directorului agenţiei spaţiale ruse Roskosmos Dmitri Rogozin.

Arestat în baza acuzaţiei de ”trădare”, Safronov, în vârstă de 30 de ani, este suspectat de serviciile ruse de securitate FSB de faptul că a cooperat cu serviciile speciale din Cehia din 2012, potrivit unuia dintre avocaţii săi, Evgheni Smirnov.

Anchetatori FSB apreciază că serviciile speciale cehe acţionează în contul Statelor Unite, a declarat avocatul pentru AFP.

Considerat unul dintre cei mai buni jurnalişti din ţară în probleme militare şi spaţiale, Ivan Safronov, a lucrat pentru două ziare ruse de referinţă, Vedomosti şi Kommersant. El a publicat articole stânjenitoare pentru armata rusă în ultimii ani.

Arestarea lui Safronov a fost denunţată de către foşti colegi, care consideră că este vorba despre o răzbunare pentru aceste articole.

De 20 de ani, există numeroase acuzaţii cu privire la încălcarea libertăţii presei de către Rusia.

O jurnalistă rusă a fost condamnată luni la o amendă dură, după ce a fost găsită vinovată de ”justificarea terorismului”, în urma publicării unei cronici despre un atentat sinucigaş anarhist care a vizat FSB.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.