Guvernul american anunţă o limitare a vizelor eliberate oficialilor din cadrul Guvernului şi Partidului Comunist Chinez (unic) care se fac vinovaţi de împiedicarea unui acces liber al străinilor în regiunile tibetane din China, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În mod regretabil, Beijingul continuă să obstrucţioneze în mod sistamtic accesul diplomaţilor şi altor oficiali americani, jurnalişti şi turişti în regiunea autonomă Tibet şi în alte zone tibetane, în timp ce oficialii Republicii Populare China şi ceilalţi cetăţeni (chienzi) beneficiază de un acces mai bun în Statele Unite”, a justificat marţi secretarul de Stat american Mike Pompeo.

Pompeo evocă în acest comunicat ceea ce denunţă drept încălcări ale drepturilor omului de către guvernul chinez în regiunea Tibet şi subliniază că Statele Unite sunt hotărâte să susţină o ”autonomie semnificativă” a tibetanilor şi respectarea drepturilor lor fundamentale.

Aceste represalii americane intervin în contextul unei degradări a relaţiilor bilaterale americano-chineze, iar cauzele s-au multiplicat în ultimele luni - reprimarea de la Hong Kong, pandemia noului coronavirus, tensiuni la Marea Chinei de Sud, controverse cu privire la componente electronice Huawei, între altele.

Beijingul exercită un control drastic asupra accesul în Tibet, o regiune pe care o consideră o parte inalienabilă a Chinei, de la anexarea acesteia în 1951.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.