Cifrele din economie arată mult mai bine decât în urmă cu câteva luni, inclusiv în domeniile cele mai afectate de pandemie, iar sistemul bancar are capital şi lichiditate să finanţeze revenirea economică, spune la Profit.ro Financial Forum Omer Tetik, directorul executiv al Băncii Transilvania.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“La începutul lunii martie şi mai spre sfârşit, când eram şi în lockdown, eram mai stresaţi de situaţie şi mai pesimişti. Acum, când mă uit la reluarea activităţii economice, chiar şi în sectoarele cu cele mai mari provocări, cifrele arată mult mai bine. Şi cred că criza asta s-ar putea să fie şi un hard reset pentru economiile emergente ca România, dacă putem să investim în sectoarele cu competitivitate picată”, spune Omer Tetik.

Directorul celei mai mari bănci din România după active prezintă exemplul unor domenii precum infrastructura rutieră sau cea medicală, unde este loc de investiţii, dar şi sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii, unde spiritul antreprenorial este mai redus decât în ţările din Europa de Vest sau decât cele din regiune.

“Voiam să fim o parte activă din soluţii. Asumăm rolul nostru. Suntem bine pregătiţi din punct de vedere al lichidităţii şi capitalului. Am fost criticaţi ani de zile că de ce adunăm atât de mult capital şi că de ce nu finanţăm economia. Suntem aici acum să finanţăm economia”, spune Tetik.

Banca Transilvania a aprobat 5.000 de credite prin programul IMM Invest, lansat de Guvernul PNL după declanşarea pandemiei şi care presupune acordarea de garanţii de 80-90% pentru finanţarea firmelor. Aproape 3.700 de dosare pentru sume de 1,76 miliarde de lei au fost trimise la Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM pentru aprobarea finală.

Banca Transilvania vede o revenire şi a cererii de credite din partea populaţiei, după ce datele publicate de Banca Naţională a României au arătat o cădere a creditării în aprilie-mai mai ales pe partea de împrumuturi de consum.

“La începutul lunii iunie am avut o campanie online de credite ipotecare şi consum şi ne-a surprins plăcut cererea din partea clienţilor noştri. Cererea a fost la nivelul anului 2019”, spune Tetik.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.