Numărul doi la Departamentul de Stat american Stephen Biegun a respins miercuri zvonuri potrivit cărora ar încerca să se întâlnească cu reprezentanţi nord-coreeni în cadrul unei vzite la Seul, săptămâna aceasta, însă a reiterat faptul că Statele Unite sunt pregătite să reia negocieri cu Phenianul în vederea unei dezarmări nucleare, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Coordonatorul negocierilor de lucru trecute cu Coreea de Nord s-a întâlnit piercuri cu ministrul sud-ecoreean de Externe Kang Kyung-wha, iar apoi cu alţi oficiali de rang înalt, la Seul.

Potrivit unor surse sud-coreene, ei au discutat despre numeroase subiecte, de la lupta împotriva pandemiei covid-19 la negocieri privind împărţirea costului desfăşurării armatei americane în Coreea de Sud, însă tema principală a fost dosarul nord-coreean.

Vizita la Seul a unei delegaţii americane conduse de Stephen Biegun are loc după ce Coreea de Nord a anunţat la începutul săptămâni că nu este dispusă să redeschidă negocieri cu Statele Unite, atât timp cât Washingtonul continuă să aibă o atitudine ”ostilă”.

Această vizită a alimentat speculaţii cu privire la un efort de ultim moment ale Washingtonului de relansare a negocierilor cu Phenianul, înaintea alegerilor prezidenţiale americane din moiembrie.

Biegun a respins această idee.

”Daţi-mi voie să fiu absolut clar: noi nu am cerut vreo vizită”, a declarat el la finalul întâlnirilor sale cu oficiali sud-coreeni.

Numărul doi în diplomaţia americană a anunţat însă că este pregătit să reia în orice moment negocieri cu Phenianul şi a subliniat că Statele Unite sunt dispuse să fie flexibile şi să încheie un ”acord echilibrat” cu Coreea de Nord.

Negocierile americano-nord-creene în vederea unei ”denuclearizări” s-au împotmolit după cel de-al doilea summit al preşedintelui american Donald Trump cu dictatorul nord-coreean Kim Jong Un.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.