Dispariţia şi uciderea unei femei militar din Texas - un fapt divers care a emoţionat America - a fost urmată de identificarea cadavrului victimei, a cărei familie dă asigurări că era hărţuită sexual în baza militară în care muncea, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Vanessa Guillen, de origine hispanică, nu a mai fost văzută de la 22 aprilie.

Reprezentanţi ai bazei militare Fort Hood, unde muncea şi unde a fost văzută ultima oară, au confirmat luni că rămşiţele descoperite la 30 iunie în regiune, în centrul Texasului, sunt ale tinerei.

Familia sa a declarat în mai multe rânduri că femeia militar, în vârstă de 20 de ani, era hărţuită sexual în cazarmă, ceea ce a condus la o largă simpatie populară faţă de victimă şi reacţia unor personalităţi.

Vanessa Guillen îi acuza pe unul dintre cei doi suspecţi în uciderea acesteia, militarul Aaron Robinson, care lucra în aceeaşi cazarmă, de faptul că a privit-o împotriva voinţei sale la duş, dă asigurări avocata familiei, Natalie Khawam.

Militarul Robinson s-a ucis miercurea trecută, în urma unei înfruntări cu poliţia locală.

”Ea l-a semnalat familiei, prietenilor şi colegilor săi”, a declarat Khawam, însă victima nu voia să depună o plângere oficială, de frica represaliilor, dă asigurări familia sa.

Însărcinatul cu ancheta armatei, Damon Phelps, anunţa joi, într-o conferinţă de presă, că nu dispune, pentru moment, de vreo ”informaţie credibilă” care să conforme acuzaţia de hărţuire sexuală.

Conducerea bazei Fort Hood a dat asigurări luni că face o chestiune de onoare de finalizarea anchetei în curs cu privire la hărţuire sexuală.

”Fiecare persoană care depune jurământul de a servi pentru familia şi ţara sa în uniformă merită să se afle în siguranţă şi să fie tratată cu demnitate şi respect”, a subliniat într-o conferinţă de presă comandantul-şef al Fort Hood, generalul Scott Efflandt.

Deschis de sora victimei, contul pe Instagram ”găsiţi-o pe Vanessa Guillen” a contribuit la mediatizarea cazului şi la o mişcare de denunţare a hărţuirii sexuale în armată.

Personalităţi publice au luat astfel cuvântul, iar fostul vicepreşedinte american Joe Biden sublinia vineri, într-un comunicat, că ”le datorăm celor care poartă uniformă şi familiilor lor să punem capăt hărţuirii şi agresiunilor sexuale în armată şi să-i facem să dea socoteală pe vinovaţi”.

Celălalt suspect în acest dosar, Cecily Aguilar, a fost acuzată joi de faptul că a falsificat elemente de probă.

Aaron Robinson i-ar fi mărturisit lui Cecily Aguilar, fosta sa soţie, faptul că ar fi ucis o femeie militar lovind-o în cap cu un ciocan.

Cei doi suspecţi ar fi mutilat şi apoi ar fi mutat corpul lui Vanessa Guillen în apropierea bazei militare, acuză într-un comunicat Departamentul american al Justiţiei.

În total 88 de membri ai Congresului american au trimis luni seara o scrisoare Departamentului Justiţiei în care cer ca o anchetă independentă să fie efectuată de către Departamentul Apărării.

Un studiu publicat în 2018 de către think tank-ul american RAND arată că, în 2014, Fort Hood număra cel mai mare de număr de agresiuni sexuale semnalate Forţelor terestre (US Army), şi anume 885 de cazuri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.