Premierul kosovar Avdullah Hoti şi preşedintele sârb Aleksandăr Vucici se întâlnesc duminică la Bruxelles în vederea unei reluări a negocierilor între Priştina şi Belgrad, sub egida diplomaţiei europene, a anunţat luni un purtător de cuvânt al liderului sârb, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Este vorba despre o primă întâlnire în cadrul unui dialog mediat de către Uniunea Europeană (UE) din noiembrie 2018. 

Întâlnirea urmează să aibă loc la două zile după un summit pe aceeaşi temă, organizat prin videoconferinţă de Franţa, Germania şi UE.

”Nu este o întâmplare să continuăm dialogul duminică, după reuniunea de vineri”, a declarat un purtător de cuvânt al serviciilor externe ale UE, Peter Stano, ”sunt evenimente complementare”, a adăugat el.

Diferendul între Blegrad şi fosta sa provincie de sud este unul dintre cele mai spinoase conflicte teritoriale din Europa.

Serbia refuză să recunoască independenţa proclamată în 2008 de Kosovo, în urma unui război sângeros la sfârşitul anilor '90.

Emisarul special UE însărcinat cu negocierile, Miroslav Lajcak urmează să participe la reuniuni, alături de Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă josep Borrell.

”Această reuniune va relansa negocierile şi activitatea cu privire la un acord global, constrângător din punct de vedere juridic, privind normalizarea relaţiilor între Serbia şi Kosovo, care priveşte toate dosarele în suspans”, a precizat Stano.

Aleksandăr Vucici şi-a consolidat poziţia în urma unei victorii zdrobitoare a formaţiunii sale, Partidul Progresului Sârb (SNS) în alegerile legislative din iunie, care-i lasă cale liberă să se angajeze în problema foarte sensibilă a Kosovo.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.