O diplomată nord-coreeană de rang înalt respinge o iniţiativă a Coreei de Sud de a aduce Phenianul şi Washingtonul la masa negocierilor în vederea unei dezarmări nucleare, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Adjuncta ministrului nord-coreean de Externe Choe Son Hui afirmă, într-un comunicat publicat în weekend de agenţia oficială nord-coreeană de presă KCNA, că ţara sa ”nu simte nevoia să se aşeze în faţa Statelor Unite”.

”Statele Unite se înşală dacă crede că lucruri ca negocierile mai funcţionează între noi”, subliniază ea, acuzând Statele Unite de faptul că consideră dialogul între cele două ţări ”doar un instrument în criza sa politică” internă.

Negocieri în vederea unei ”denuclearizări” nord-coreene se află într-un punct mort după fiascoul celui de-al doilea summit al dictatorului nord-coreean Kim Jong Un cu preşedintele american Donald Trump, în februarie 2019, la Hanoi.

În iunie, Coreea de Nord şi-a multiplicat atacurile verbale la adresa vecinului său din sud şi a demolat biroul de legătură între cele două ţări, un simbol al ”dezgheţului” diplomatic.

La 30 iunie, preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, care a jucat un rol crucial în favoarea destinderii cu Coreea de Nord,, a îndemnat la un nou summit, anunţând că Seulul va face ”tot posibilul” în acest sens.

Presa sud-coreeană scrie că emisarul american pentru Coreea de Nord Stephen Biegun este aşteptat la Seul săptămâna aceasta, pentru a dscuta despre acest lucru - o informaţie neconfirmată de către autorităţile sud-coreene.

Stephen Biegun aprecia în iunie drept ”improbabil” vreun contact între Trump şi Kim înaintea alegerilor prezidenţiale americane din  noiembrie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.