Agenţii de turism din Grecia nu sunt deloc optimişti. Aceştia au de-a face mai mult cu o piaţă internă de turism, iar previziunile acestora sunt de rău augur. Mai mult, aceştia se plâng de faptul că au fost excluşi din Programul guvernamental privind subvenţiile acordate turismului social, efectul acestui lucru fiind faptul că abia pot reporni sectorul grav afectat de pandemie, scrie publicaţia Keep Talking Greece.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Agenţii de turism au făcut deja estimări sumbre despre sezonul turistic din acest an după deschiderea graniţelor la 1 iulie, iar trista realitate a ieşit la suprafaţă, dat fiind numărul scăzut de vizitatori internaţionali şi voinţa localnicilor de a călători în interiorul ţării sau în afara ei.

Potrivit unui raport al publicaţiei online News247, care a stat de vorbă cu marii touroperatori, estimările acestora de redresare a turismului sunt scăzute. Aceştia nu se aşteaptă în acest an să atingă mai mult de 25%-30% din volumul din 2019.

Agenţiile de turism se luptă acum pentru ”salvarea sezonului” şi îşi pun speranţele în rezervările last-minute, fie pentru pachete în ţară, fie în afara ei.

 ”Dintre cei care au făcut rezervări, 60-65% din turişti şi-au amânat călătoriile pentru anul următor. 15% şi-au anulat complet călătoriile, iar 20% spun că vor călători când se vor deschide aeroporturile, deoarece încă vor să meargă în vacanţă”, spune Lysandros Tsilidis, preşedinte al Federaţiei Asociaţiilor Agenţiilor de Turism şi Călătorii din Grecia.

„Suntem de părere că, prin mult efort, vom fi capabili să ne apropiem de 15-20% din numărul de sosiri din anul precedent. Cei ce cred că vom lucra în iulie şi august se înşală. Cu 45 sau 60 de zile lucrătoare, chiar dacă toate locurile de cazare sunt ocupate, tot ai pierdut trei cincimi din produs”, adaugă el.

Agenţiile de turism afirmă că nu există nicio modalitate prin care pot ajunge la cifre mai ridicate, deoarece majoritatea hotelurilor sunt închise şi constituie o mare problemă şi faptul că numărul zborurilor este redus. Ar trebui să mai treacă cel puţin două săptămâni până se vor vedea primele rezultate, adaugă ei.

Aceştia nu împărtăşesc entuziasmul guvernului şi al publicaţiilor principale referitor la zborurile care aterizează.

”De exemplu un avion aterizează aici, dar nu ştim câţi turişti se află la bord. Este acel moment din an în care studenţii şi grecii se reîntorc acasă. Deci nu trebuie să sărbătorim doar pentru că vedem aterizând câteva avioane”, subliniază Lysandros Tsilidis.

Potrivit lui Aggelos Lambrou, director executiv al uneia dintre cele mai mari agenţii de turism din ţară, Manessis Travel, ”de îndată ce statele au anunţat măsuri de restricţie, anularea rezervărilor a atins un procent de 100%. Din fericire pentru Grecia, gestionarea eficientă a întregii situaţii a transformat ţara noastră într-o destinaţie sigură”.

Acesta a adăugat că există incertitudini legate de traiectoria pandemiei, iar turiştii au în mod normal circa 10-15 zile la dispoziţie pentru a se decide dacă şi unde îşi vor petrece vacanţele. Dacă nu vor apărea surprize, 30% din volumul de anul trecut ar putea fi salvat.

”Dacă vom atinge 20-30% din cotele normale, iar scăderea va fi limitată la -70%, vom considera asta un succes”, a spus Lambrou.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.