Un fost conducător al filialei turce a Amnesty International, Taner Kilic, a fost condamnat la peste şase ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de ”terorism” de către un tribunal turc, care a condamnat alţi doi activişti din cadrul organizaţiei la doi ani şi o lună de închisoare, a anunţat ONG-ul care apără drepturile omului, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Tribunalul a achitat alţi şapte activişti Amnesty International, arestaţi în urmă cu trei ani în cadrul reprimării de către regimul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, în urma loviturii de stat eşuate din 2016.

Între activiştii achitaţi se află germanul Peter Stüdtner,şi suedezul Ali Gharavi.

Un reprezentant al Amnesty, Andrew Gardner, a denunţat oe Twitter verdictul împotriva preşedintelui de onoare al ONG-ului în Turcia.

”Este un scandal. Nişte acuzaţii absurde. Nicio probă. După trei ani de proces, Taner Kilic a fost găsit vinovat de apartenenţă la o organizaţie teroristă”, denunţă el.

Zece dintre inculpaţi au fost arestaţi în iulie 2017, în timp ce participau la un workshop în domeniul securităţii digitale, organizat  pe Insula Büyükada, în largul Istanbulului.

Potrivit rechizitoriului, era vorba despre o reuniune secretă menită să organizeze o revoltă şi să semene haos, în coordonare cu reţeaua predicatorului Fethullah Gülen, acuzat de Ankara de faptul că se află la originea puciului eşuat din iulie 2016.

În urma tentativei de lovitură de stat, aproximartiv 80.000 de persoane au fost plasate în detenţie preventivă, au fost concediaţi sau suspendaţi din funcţie 150.000 de funcţionari, iar aproximativ 180 de instituţii de presă au fost închise.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.