Un tribunal de la Istanbul a început vineri să judece - în contumacie - 20 de saudiţi, inclsuiv apropiaţi ai prinţului moştenirtor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman, supranumit MBS, acuzaţi de către autorităţile turce de uciderea şi dezmembrarea editorialistului Jamal Khashoggi în 2018, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acuzaţii riscă, teoretic, închisoarea pe viaţă cu privire la ”omor premeditat cu intenţia de a provoca suferinţă”, însă procedura este înainte de toate simbolică, pentru că niciunul dintre ei nu se află în Turcia.

Între aceste 20 de persoane acuzate, două sunt identificate de către anchetatori drept comanditari - un fost consilier al lui MBS, Saoud al-Qahtani, şi un fost număr doi în serviciile saudite de informaţii, generalul Ahmed el-Asiri.

Khashoggi, un colaborator al cotidianului american The Washington Post (WP) şi un critic al regimului saudit, după ce a fost un apropiat al regimului, a fost asasinat, iar corpul i-a fost tăiat în bucăţi, în octombrie 2018, în sediul Consulatului Arabiei Saudite la Istanbul, de unde s-a dus să ia un document.

El era în vâstă de 59 de ani când a murit. Rămăşiţele sale nu au fost găsite niciodată.

Acest aasasinat a aruncat Arabia Saudită într-una dintre cele mai grave crize diplomatice şi a pătat imaginea prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, desemnat de către oficiali turci şi americani ca fiind cel care a comandat crima.

Logodnica turcă a lui Khashoggi, Hatice Cengiz, şi raportoarea specială ONU cu privire la execuţii extrajudiciare Agnès Callamard erau prezente la audieri, vineri, potrivit unui corespondent AFP.

Yasin Aktay, un apropiat al lui Khashoggi şi consilier al preşedintelui truc Recep Tayyip Erdogan era şi el prezent.

”SĂ SE FACĂ LUMINĂ”

Înainte de proces, Cengiz a declarat pentru AFP că speră ca acesta să permită ”să se facă lumină” asupra mai multor zone de umbră la aproape doi ani de la asasinat, mai ales cu privire la rămăşiţele lui Khashoggi.

Cengiz a dat alerta cu privire la dispariţia logodnicului său, după ce l-a aşteptat timp de mai multe ore la ieşirea din sediul consulatului saudit, la Istanbul.

Autorităţile au desfăşurat o anchetă de anvergură. Ele au vizionat ore de imagini de supravegehre video, au interogat zeci de persoane şi au percheziţionat până în reţeaua de canalizare a consulatului saudit la Istanbul.

După ce a negat asasinatul, iar apoi a avansat mai multe versiuni ale faptelor, Riadul a anunţat că a acesta a fost comis de către agenţi asaudiţi care ar fi acţionat singuri şi fără să primească ordine de la conducătorii lor.

Justiţia saudită s-a sesizat, de asemenea, în dosarul Khashoggi.

În urma unui proces opac în Arabia Saudită, cinci saudiţi au fost condamnaţi la moarte, iar alţi trei la pedepsecu închisoarea cu privire la asasinat, dintr-un total de 11 persoane inculpate.

Nicio acuzaţie nu a fost reţinută împotriva lui Qahtani, iar Asiri a fost achitat.

Aceste verdict, pronunţat în decembrie, a fost criticat de către organizaţii internaţionale de apărarea drepturilor omului.

Turcia a catalogat drept ”scandalos” verdictul, apreciind că adevăraţii comanditari au beneficiat de ”imunitate”.

Fără să meargă până la a-l acuza în mod direct pe MBS, Erdogan a îndemnat în mai multe rânduri ”să fie judecaţi toţi vinovaţii”.

”Asasinii lui Jamal şi cei care le-au dat ordinul au evotat justiţia până în prezent”, a declarat pentru AFP Cengiz.

”Eu voi continua să epuizez toate opţiunile legale pentru a face astfel încât asasinii să fie aduşi în faţa justiţiei”, a subliniat ea.

La sfârşitul lui mai, fiul mai mare al lui Khashoggi a anunţat că copiii jurnalistului asasinat îi ”iartă” pe criminali.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.