Zheng Yanxiong - implicat în reprimarea în 2011 a unor manifestaţii împotriva corupţiei în satul Wukan din China - a fost numit de Beijing în postul de director al noii Agenţii a Securităţii Naţionale la Hong Kong, anunţă vineri agenţia chineză oficială de presă China Nouă, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Zheng Yanxiong, în vârstă de 57 de ani, era anterior secretarul general al Comitetului Partidului Comunist Chinez (PCC, unic) în provincia Guangdong, situată în apripiere de Hong Kong.

Înfiinţarea noii Agenţii a Securităţii Naţionale la Hong Kong are loc după adoptatrea, marţi, de către Parlamentul chinez, a unei controversate legi menite să lupte împotriva subversiunii, terorismului, separatismului şi complicităţii cu forţe străine în această regiune administrativă specială.

Zheng Yanxiong - care nu a deţinut niciodată funcţii în afara Guangdongului, a fost adjunct al ministrului însărcinat cu propaganda în provincie din 2013 în 2018.

El a provocat o controversă în urmă cu câţiva ani, în 2011, pe când conducea PCC în oraşul Shanwei, prin atitudinea sa faţă de protestele fără precedent din satul Wukan, ai cărui locuitori au ales un comitet care să le reprezinte drepturile în faţa statului.

Imagini de la o reuniune, divulgate pe Internet, îl surprinde criticându-i dur pe săteni şi catalogând presa străină drept o ”mizerie”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.