Premierul Ludovic Orban a afirmat, joi, în finalul discursului rostit la recepţia oferită de ambasada SUA la Bucureşti cu ocazia aniversării Zilei Independenţei, că se bucură că forţele politice care boicotau în trecut astfel de evenimente au încetat cu astfel de acţiuni. Şeful Guvernului a adăugat că este oarecum o premieră a ultimilor ani ca prim-ministrul şi şeful statului să fie alături la asemenea acţiuni diplomatice. Ambasadorul SUA la Bucureşti Adrian Zuckerman a declarat joi, cu ocazia Zilei Independenţei, Statele Unite sunt dedicate să susţină relansarea economică a României şi să consolideze securitatea economică a României, ”Vă cer tuturor să credeţi în voi înşivă şi într-o Românie mai bună”, a afirmat diplomatul. Prelşedintele Klaus Iohannis a afirmat joi, la recepţia de la Ambasada SUA cu ocazia Zilei Independenţei, că România şi Statele Unite ale Americii au ştiut să dea măsura solidarităţii în relaţia bilaterală, în contextul pandemiei de COVID-19, dând asigurări ambasadorului SUA Adrioan Zuckerman că Statele Unite vor avea mereu în România un aliat strategic şi un prieten ferm.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Orban: Mă bucur că s-au terminat boicoturile din partea unor forţe politice, care din motive obscure şi de neînţeles, refuzau să participe la sărbătorile naţionale ale Statelor Unite ale Americii şi ale celor mai importanţi parteneri ai noştri”

„Nu mă pot abţine să vă spun că mă bucur să fiu alături de preşedintele României şi de ambasadorul Statelor Unite ale Americii, oarecum într-o premieră a ultimilor ani, în care preşedintele şi premierul rareori au stat împreună şi mă bucur că s-au terminat boicoturile din partea unor forţe politice, care din motive obscure şi de neînţeles, refuzau să participe la sărbătorile naţionale ale Statelor Unite ale Americii şi ale celor mai importanţi parteneri ai noştri”, a declarat Ludovic Orban, în discursul susţinut joi la recepţia oferită de ambasada SUA în România cu ocazia celebrării Zilei Independenţei.

Premierul a mai spus că Executivul s-a axat pe piloni precum „extinderea parteneriatului strategic, creşterea rolului contribuţiei şi profilului României în UE şi NATO”.

„Guvernul României va urmări în continuare aprofundarea relaţiei cu SUA. Guvernul pe care îl conduc a urmărit dezvoltarea parteneriatului strategic. Vreau să cred că împreună cu colegii mei din Guvern am făcut o demonstraţie concludentă asupra faptului că România e o ţară pe care vă puteţi baza. E mesajul pe care l-am transmis tuturor companiilor americane”, a completat Orban.

Acesta a reasigurat partea americană că România va continua să fie un partener strategic puternic pentru Statele Unite.

„Vă asigur că România, partener strategic puternic al SUA va acţiona şi pe mai departe pentru ca această relaţie să se intensifice. România este şi va continua să fie un aliat de nădejde al SUA, care are la bază valori comune între ţările noastre. Vreau să cred că ambele părţi sunt conştiente de mizele deosebite ale atingerii obiectivelor comune de securitate şi prosperitate. Veţi găsi întotdeauna în Guvernul României un interlocutor atent şi dedicat dezvoltării celor două state ale noastre”, a conchis Ludovic Orban.

În perioada coaliţie PSD-ALDE, atât fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor Liviu Dragnea, cât şi fostul şef al Senatului Călin Popescu Tăriceanu nu au participat la recepţiile organizate de ambasada SUA sau alte state partenere cu ocazia aniversării zilelor naţionale ale acestor ţări.

La evenimentul organizat, joi seara, de către ambasada SUA în România au fost prezenţi preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu şi preşedintele interimar al Senatului Robert Cazanciuc.

Iohannis: Pentru România, răspunsul la  provocări le actuale este unul singur: Solidaritate! 

”Contextul global complex de astăzi este marcat de provocări majore. Pandemia de COVID-19, intensificarea competiţiei mondiale şi tentativele unor actori internaţionali de a eroda unitatea transatlantică şi rezilienţa statelor democratice se suprapun, iar efectele lor au impact asupra tuturor partenerilor transatlantici. Pentru România, răspunsul la aceste provocări este unul singur: Solidaritate! Solidaritate în relaţia bilaterală de Parteneriat Strategic cu Statele Unite ale Americii. Solidaritate în cadrul Uniunii Europene. Solidaritate în relaţia transatlantică. Solidaritate între şi cu statele ale căror valori derivă din principiile care fundamentează o ordine globală deschisă şi prosperă: democraţie, stat de drept, relaţii comerciale libere şi corecte, protejarea categoriilor vulnerabile, respect pentru drepturile omului şi dreptul internaţional”, a declarat Iohannios în discursul pe care l-a început în limba engleză.

El a amintit că în cei 140 de ani de relaţii diplomatice cu Statele Unite ale Americii, România a dovedit că înţelege să contribuie activ la întărirea acestei solidarităţi.

”Este inclusiv motivul pentru care, anul trecut, la Casa Albă, alături de Preşedintele Statelor Unite, am adăugat două noi domenii Parteneriatului nostru Strategic: securitatea reţelelor 5G, de a căror rezilienţă va depinde în bună parte succesul noii economii digitale, precum şi domeniul nuclear-civil, cu rol esenţial în asigurarea securităţii energetice. Totodată, în Declaraţia Comună adoptată împreună cu Preşedintele Donald Trump cu acea ocazie, am subliniat importanţa strategică a Mării Negre pentru securitatea transatlantică. Este o contribuţie comună pe care România şi Statele Unite ale Americii o aduc la consolidarea percepţiei aliate colective privind importanţa Mării Negre şi a regiunii”, a explicat preşedintele

Iohannis a subliniat că România rămâne puternic angajată în sprijinul unei relaţii transatlantice puternice şi solidare, bazate pe relaţii bilaterale solide între Statele Unite şi partenerii săi europeni, o Alianţă Nord-Atlantică dedicată securităţii indivizibile a membrilor săi şi cooperării cu Uniunea Europeană.

Pornind de la faptul că pandemia de COVID-19 a pus la grea încercare societăţile noastre şi că în acelaşi timp ne-a demonstrat tuturor importanţa parteneriatelor şi alianţelor puternice, bazate pe valori comune, responsabilitate şi empatie, Klaus Iohannis a afirmat că ”România şi Statele Unite ale Americii au ştiut să dea măsura solidarităţii în relaţia noastră bilaterală, sprijinindu-se reciproc şi contribuind astfel, concret şi consistent, la eforturile de protejare a sănătăţii cetăţenilor români şi americani”.

”Această solidaritate exemplifică, simbolic, inclusiv modul în care România percepe şi va acţiona în vederea consolidării Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, a unităţii de acţiune a Uniunii Europene şi a rezilienţei relaţiei transatlantice. Aşadar, doresc să evidenţiez, din nou, rolul pe care valorile universale exprimate în Declaraţia de Independenţă îl au şi astăzi. Aflate într-un permanent proces de extindere şi aprofundare a modului în care sunt înţelese, ele continuă să formeze baza percepţiei noastre comune asupra provocărilor contemporane. Comunitatea noastră de valori şi de securitate conferă o dimensiune specială relaţiei dintre Statele Unite ale Americii şi România, parteneriatului transatlantic, precum şi cooperării în cadrul familiei globale de democraţii. Ne furnizează un punct unic şi comun de referinţă, care să ne ghideze acţiunile comune”, a declarat preşedintele Iohannis, dând asigurări ambasadorului Zuckerman că Statele Unite vor avea mereu în România un aliat strategic şi un prieten ferm,.

”Domnule ambasador Zuckerman, vă asigur că Statele Unite vor avea mereu în România un aliat strategic şi un prieten ferm, dedicat unei cooperări strânse în plan transatlantic, conform valorilor şi intereselor noastre comune!”, a afirmat Iohannis.

Adrian Zuckerman; SUA rămân dedicate să consolideze statul de drept în România. Ne-am unit forţele să luptăm cu COVID-19. Suntem dedicaţi să susţinem relansarea economică a României şi să consolidăm securitatea economică a României

 ”Preşedintele Trump şi cu mine vă mulţumim că sunteţi alături de noi în această seară, la cea de-a 244-a aniversare a Independenţei Statelor Unite ale Americii. Pe 4 iulie 1776, al Doilea Congres Continental a aprobat Declaraţia de Independenţă, un document de o mare importanţă morală, care a schimbat cursul istoriei. În calitate de lider democratic al lumii, ne cerem nouă şi celorlalţi să respectăm aceleaşi principii şi valori care ne-au întemeiat Naţiunea. Aceste cuvinte din Declaraţia de Independenţă ne-au ghidat ţara şi au oferit speranţă pentru milioane de persoane din întreaga lume:  Noi considerăm aceste adevăruri evidente, şi anume că toţi oamenii sunt creaţi egali, că sunt înzestraţi de Creatorul lor cu anumite drepturi inalienabile, că printre acestea se numără viaţa, libertatea şi căutarea fericirii.”  Părinţii noştri fondatori au avut curajul de a acţiona punându-şi vieţile în mare pericol pentru a promova cauza libertăţii.  ”, a declarat ambasadorul SUA.
Preşedintele Trump a spus că trebuie să spunem ce gândim, dar întotdeauna să urmărim solidaritatea. Atunci când SUA este unită este de neoprit, a afirmat Zuckerman.
”Familia mea a suferit din cauza comunismului, însă datorită femeilor şi bărbaţilor curajoşi care şi-au dat viaţa acum 30 de ani, m-am întors într-o Românie prosperă şi liberă”, a amintit diplomatul american”, a adăugat el.
El a subliniat că  luna trecută cele două state au sărbătorit 140 de ani de relaţii diplomatice bilaterale.
” Împărtăşim o viziune comună de unitate transatlantică. Avem un Parteneriat Strategic dedicat securităţii, democraţiei şi prosperităţii economice comune. Astăzi, relaţia noastră este mai puternică decât oricând. Statele Unite îşi păstrează angajamentul faţă de îmbunătăţirea statului de drept în România, de asigurarea suveranităţii şi securităţii României şi de crearea de oportunităţi pentru ca toţi românii să prospere. Acesta este momentul potrivit ca românii care au emigrat să revină acasă şi să construiască un viitor mai bun pentru toţi, a subliniat Adrian Zuckerman.
Diplomatul a precizat că Statele Unite vor folosi toate pârghiile pentru a susţine statul de drept, combaterea corupţiei şi a traficului de persoane.

”Suntem dedicaţi susţinerii redresării economice a României şi asigurării securităţii sale economice. Ne-am unit forţele pentru a combate corupţia şi a duce la bun sfârşit eforturile începute de patrioţii români care au răsturnat comunismul în urmă cu 30 de ani. Statele Unite se angajează să folosească toate resursele proprii de aplicare a legii pentru a sprijini statul de drept şi a pune capăt flagelului corupţiei şi traficului de persoane”, a afirmat Zuckerman.

 
””Trebuie, de asemenea, să rămânem vigilenţi când adversarii noştri încearcă să profite de situaţia actuală pentru a ne submina libertăţile, în timp ce maschează propriul comportament nociv şi malign. Eforturile de a denatura pieţele libere, societăţile democratice şi de a comercializa tehnologie care nu este demnă de încredere nu trebuie tolerate. Influenţa malignă menită să destabilizeze România şi să o împiedice să îşi atingă adevăratul potenţial economic trebuie respinsă”, a adăugat el.
 
 
”În 1981, preşedintele Ronald Reagan ne-a reamintit că putem avea succes în momente dificile dacă perseverăm şi avem  „dorinţa de a crede în noi înşine şi de a crede în capacitatea noastră de a face fapte măreţe.”  Mesajul său este astăzi mai adevărat decât oricând. Cred în măreţia Statelor Unite.  Cred în măreţia României. Cred în măreţia democraţiei. Cred că un viitor mai bun este posibil. Iar pentru a-l îndeplini, vă cer dumneavoastră, tuturor celor care mă ascultaţi în această seară, să fiţi curajoşi; să protejaţi libertatea şi democraţia; să vă asiguraţi că flacăra libertăţii arde în România şi peste tot în lume şi vă cer să credeţi în dumneavoastră şi într-o Românie mai bună. Vă cer tuturor să faceţi fapte măreţe! , a conchis Zuckerman.
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.