Parlamentul muntenegrean a adoptat o lege care autorizează uniunea civilă a cuplurilor de acelaşi sex, însă fără să le acorde dreptul la adopţie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Legea - adoptată de 42 din cei 81 de deputaţi - a fost respinsă prima oară în august 2019, ceea ce a condus la manifestaţii ale activiştilor drepturilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT) la Podgoriţa.

Muntenegrul a deveit astfel prima ţară din afara Europei Occidentale şi UE care legalizează uniunea civilă a cuplurilor de acelaşi sex.

Comunitatea LGBT din Muntenegru a salutat, în urma votului, ”o nouă pagină a istoriei mişcării LGBT” în mica republică.

”S-a făcut un pas mare către egalitate, însă drumul către egalitatea reală este încă lung (...). Noi ne vom continua lupta pentru toţi membrii societăţii să fie respectaţi”, a declarat pentru AFP Jovan Ulicevic, directorul Asociaţiei Spektra, din care fac parte persoane transsexuale.

În august, textul acestei legi nu a fost susţinut de către reprezentanţii minorităţilor etnice membre ale coaliţiei aflate la putere. Aleşii opoziţiei au boicotat votul.

Legea le acordă cuplurilor de acelaşi sex o uniune civilă cu drepturi similare celor ale cuplurilor heterosexuale căsătorite - cu excepţia adopţiei.

Guvernul conta pe această excludere pentru a obţine o susţinere mai mare a legii într-o societate civilă muntenegreană conservatoare cu privire la acest subiect.

Societatea rămâne împărţită în privinţa acestui subiect - 45% dintre muntenegreni se declară împotriva exprimării afecţiunii de către membrii comunităţii LGBT în spaţiul public, potrivit unui sondaj.

Muntengrul, o ţară mică, cu 620.000 de locuitori, negociază din 2012 o aderarea la Uniunea Europeană (UE).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.