Joe Biden a anunţat că dă curs ”consemnelor doctorului” şi că nu va organiza mitinguri electorale, din cauza pandemiei covid-19, un pariu riscant împotriva rivalul său Donald Trump, o nouă evoluţie în ”ciudata” campanie prezidenţială americană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Agitând foarte greul bilanţ american - o nouă accelerare a contaminărilor cu noul coronavirus în Sudul şi Vestul ţării şi exacerbarea disensiunilor politice - fostul vicepreşedinte al lui Barack Obama a denunţat violent gestionarea pandemiei de către miliardarul republican.

”Americanii nu au făcut aceste sacrificii enorme în aceste ultime patru luni (...) pentru ca dumneavoastră să irosiţi toate aceste eforturi cu tiradele şi tweeturile dumneavoastră la miezul nopţii”, a denunţat Joe Biden, într-un discurs la un liceu din oraşul său, Wilmington, în Delaware.

”Ei nu au făcut asta pentru ca dumneavoastră să ignoraţi ştiinţa şi să faceţi din iniţiative responsabile ca purtarea unei măşti o poziţie politică. Şi nu au făcut-o cu siguranţă, domnule preşedinte, pentru ca să vă puteţi spăla pe mâini şi să întoarceţi spatele acestei responsabilităţi”, a tunat el.

Pandemia a bulversat brusc campania prezidenţială americană. Izolat timp de multe săptămâni acasă, Joe Biden nu a organizat nicio ieşire publică de la 15 martie la 25 mai.

”Este vorba despre cea mai ciudată campanie din istoria modernă, mi se pare mie”, a recunoscut el.

Pentru moment, ea i-a reuşit. Joe Biden îl devansează pe Donald Trump cu peste nouă puncte procentuale în media sondajelor naţionale, dar şi - un punct crucial - în statele-cheie care fac şi desfac alegeri în Statele Unite, basculând dintr-o parte în alta.

”Voi urma consemnele doctorului, nu doar pentru mine, ci pentru ţară. Iar asta înseamnă că nu voi organiza mitinguri”, a anunţat acest vetreran al politicii, în vârstă de 77 de ani.

Joe Biden nu a precizat dacă se referă la medicul său personal sau la avizul autorităţilor sanitare, mai general. El nu a precizat nici dacă această decizie s-ar putea schimba în cazul unei îmbunătăţiri a situaţiei.

Riscant, acest anunţ marchează un contrast clar cu Donald Trump, pe care-l va înfrunta la urne la 3 noiembrie. Prezentat ca o garanţie a prudenţei responsabile, el ar putea astfel să consolideze imaginea pe care încearcă să i-o facă rivalul său, a unui candidat prea bătrân, slăbit, fragil.

”NERĂBDĂTOR” SĂ DEZBATĂ CU TRUMP

Republicanul, în vârstă de 74 de ani, este violent criticat din cauză că a organizat la 20 iunie un miting în vederea unei relansări a campaniei, la Tulsa, în Oklahoma, la care au luat parte câteva mii de oameni în acest stat din Sud, în plină accelerare a cazurilor de covid-19.

Din cauză că nu a adunat atâta lume cât şi-a exprimat speranţa, în mod foarte public, să adune, evenimentul a fost un fiasco. Iar echipa sa a anunţat marţi că nu are de anunţat o dată sau un loc al unui viitor miting, în acest stadiu.

Acuzându-l de faptul că profită de pandemie pentru a se ascunde acasă,, preşedintele îl ironizează cu regularitate pe Joe Biden, căruia-i pune la îndoială capacităţile mentale.

Cunoscut prin gafele şi prin efuziunile sale uneori confuze, Joe Biden a vrut să respingă aceste acuzaţii cu o frază.

”Sunt nerăbdător să-mi compar capacităţile cognitive cu ale lui” Donald Trump, a declarat democratul, adăugând că ”abia aşteaptă” să participe la trei dezbateri prevăzute după vacanţa de vară.

Totul este bulversat în această campanie în timpul pandemiei, inclusiv tradiţionalele convenţii la care sunt desemnaţi candidaţii fiecărui partid, la sfârşitul lui august, care reunesc de obicei mii de oameni.

Joe Biden a fost întrebat despre scoaterea de pe piedestal, recent, a unor statui ale unor generali confederaţi, care au luptat împotriva abolirii sclaviei în Războiul de Secesiune  (1861-1865), fapte care l-au indignat pe Donald Trump şi tabăra sa.

”E mai bine” să fie retrase în mod ”paşnic”, a declarat democratul, foarte popular în rândul alegătorilor de culoare.

Însă el a subliniat imediat că ”responsabilitatea” de a le retrage revine cu prioritate aleşilor locali, în contextul în care ţara a ajuns ”în sfârşit” la o etapă în care ”ar putea răspunde rasismului sistemic”.

Biden l-a criticat totodată pe Trump cu privire la modul în care a gestionat scandalul primelor ruse plătite unor insurgenţi pentru a ucide militari americani în Afganistan.

Fie că rivalul său nu ar fi fost informat despre aceste acuzaţii de către serviciile de informaţii, aşa cum susţine Casa Albă, fie că nu a acţionat, deşi ar fi ştiut, Trump ”nu şi-a făcut datoria” de preşedinte, denunţă Biden.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.