Planul de relansare a economiei propus de Guvern prevede, în domeniul agriculturii construirea a 8 depozite regionale, acordarea câte 6.000 de euro pentru achiziţionarea de kit-uri pentru irigaţii, sprijin pentru tinerii fermieri şi construirea Canalului Siret-Bărăgan.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Ca forme de sprijin pentru dezvoltarea agriculturii şi a industriei agro-alimentare, documentul include: 
•Finanţarea depozitelor de comercializare a produselor agricole - Obiectiv: construcţia a 8 depozite regionale cu temperatură controlată pentru depozitarea, sortarea, ambalarea, etichetarea şi comercializarea produselor agricole locale. Valoarea investiţiei: 120 mil. euro.
•Granturi pentru achiziţia de echipamente pentru irigaţii - achiziţia de kit-uri pentru irigaţii - 6000 euro/beneficiar. Buget: 48 mil. euro.
•Granturi de finanţare pentru antreprenoriat rural - •Obiectiv: sprijinirea directă a activităţilor de procesare şi de distribuţie a produselor agricole obţinute de micii producători; Valoare grant:40.000 euro/2 locuri de muncă create până la 100.000 euro/5 locuri de muncă create; Buget: 200 mil. euro.
•Instalarea tinerilor fermieri cu teren agricol concesionat de la stat - bugetul estimativ este de 42 milioane euro (20 milioane euro alocare distinctă pentru tinerii din afara graniţelor în scopul reîntoarcerii în ţară a celor cu experienţă şi formare în domeniul agricol). Pentru prima dată, beneficiarii pot accesa facilitatea concesionării de terenuri cu destinaţie agricolă, libere de contract cu suprafaţă de maxim 50 de ha, aparţinând domeniului public sau privat al statului.
 
În ceea ce priveşte infrastructura agricolă de irgaţii, măsurile luate în calcul de Guvern sunt: 
•Reabilitarea infrastructurii de irigaţii - investiţii în reabilitarea a 138 amenajări de irigaţii, ce deservesc o suprafaţă de aprox. 2.4 milioane ha. Valoarea lucrărilor de investiţii în infrastructura de irigaţii: 3.4 miliarde euro
•Construirea Canalului Siret-Bărăgan prin reluarea procesului investiţional pentru tronsoanele 1-3 din cadrul etapei I.
•Etapa I - aprox. 50 km până la limita sudică a judeţului Vrancea - pentru această etapă studiile şi proiectarea sunt finalizate, iar execuţia poate fi reluată; Pentru etapa I de execuţie, costurile totale sunt estimate la 83,67 milioane euro.
•Etapa a II-a - aprox. 140 km pe teritoriul judeţelor Brăila, Buzău şi Ialomiţa până la debuşarea în acumularea Dridu - pentru această etapă sunt necesare studiile de fezabilitate şi proiectarea.
•Reabilitarea infrastructurii de desecare-drenaj - investiţii în reabilitarea a 443 amenajări de desecare-drenaj, care deservesc o  suprafaţă de  2.838.674ha. Valoarea lucrărilor de investiţii in amenajari de desecare: 1,1 miliarde euro
•Amenajări de combatere a eroziunii solului - investiţii în reabilitarea a 220 amenajări de combaterea eroziunii solului , care deservesc o suprafaţa de 500 000 ha. Valoarea estimativa a lucrărilor de combatere a eroziunii solului:  500 milioane euro.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.