Mai mulţi democraţi din California, care îl acuză pe actorul John Wayne că a făcut afirmaţii rasiste, au cerut ca un aeroport să fie redenumit. În replică, preşedintele Donald Trump a publicat un mesaj pe Twitter în care spune că iniţiativa este "incredibil de stupidă".

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Poate cineva să creadă că cei de la Princeton ar putea decide să schimbe numele preşedintelui Woodrow Wilson de pe mult respectatul lor Centru. Acum, democraţii care nu fac nimic vor ca aeroportul să nu mai fie numit "John Wayne". Incredibil de stupid!", a scris Trump. 

John Wayne a folosit insulte la adresa filmului „Midnight Cowboy” şi a făcut declaraţii dispreţuitoare la adresa amerindienilor. „Nu cred că am greşit când le-am luat ţara... Aşa-zisul furt al ţării a fost doar o chestiune de supravieţuire. Erau mulţi oameni care aveau nevoie de pământ nou, iar indienii, în mod egoist, încercau să îl ţină doar pentru ei”.

Simbol al Americii tradiţionale cu zeci de roluri de cowboy şi sodaiţi, John Wayne a exprimat "opinii favorabile supremaţiei albilor, anti-LGBT şi anti-indigeni", scrie într-o rezoluţie adoptată vineri seară de Partidul Democrat din comitatul Orange, în sudul oraşului Los Angeles. 

Partidul a citat în special un interviu publicat în 1971 de revista Playboy în care actorul spunea: "Cred în supremaţia albilor" şi "nu mă simt vinovat de faptul că timp de cinci sau zece generaţii acesşti oameni au fost sclavi". 

"Partidul Democrat al comitatului Orange condamnă declaraţiile rasiste ale lui John Wayne şi solicită ca numele lui John Wayne să fie retras din denumirea aeroportului din comitatul Orange", potrivit acestei rezoluţii. 

Această cerere vine în contextul în care o parte a societăţii americane trece printr-un examen de conştiinţă privind discriminările care o macină. Numeroase statui şi monumente asociate slaviei şi presiunii rasiste au fost retrase sau redenumite după ce manifestanţii au denunţat moartea lui George Floyd, american asfixiat de un poliţist. 

Trump s-a declarat în trecut un "vechi fan" al lui John Wayne. El s-a pozat alături de fiica actorului în Iowa, statul său natal, în timpul campaniei electorale din 2016. Familia lui John Wayne, care are o statuie în Orange County şi o alta în Beverly Hills, a respins rasismul în ceea ce-l priveşte. 

Mort în 1979, John Wayne a jucat în mai mult de 150 de filme. El a fost de mai multe ori nominalizat la premiul Oscar şi a primit statueta pentru "cel mai bun actor" în "O sută de dolari pentru şerif" în 1969. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.