Poliţiştii şi procurorii au făcut, marţi, 15 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Argeş, Ilfov şi Călăraşi, într-un dosar de înşelăciune. Şase persoane sunt bănuite că au constituit o grupare care a înşelat mai multe bănci şi unităţi financiare. Suspecţii angajau fictiv persoane cu situaţie precară pe care le obligau să solicite credite care nu erau rambursate, iar cea mai mare parte a banilor reveneau grupării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”La data de 30.06.2020, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul B.C.C.O Bucureşti – Serviciul de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor au efectuat un număr de 15 percheziţii domiciliare, pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Argeş, Ilfov şi Călăraşi, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, format din 15 persoane, specializat în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, complicitate la înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals”, a transmis, marţi, DIICOT.

În cursul anului 2019, mai multe persoane s-au constituit într-un grup infracţional organizat, specializat în comiterea de infracţiuni de înşelăciune. Liderii acestui grup controlau mai multe societăţi comerciale care nu desfăşurau nicio activitate comercială, nu funcţionau la sediile sociale, nu aveau declarate puncte de lucru şi nu aveau angajaţi şi nici resursele materiale necesare îndeplinirii obiectului de activitate.

”Astfel, au facilitat obţinerea frauduloasă a unor produse de creditare şi indemnizaţii pentru creşterea copilului, în schimbul primirii unui ”comision” variabil în funcţie de valoarea creditului obţinut de client sau de cuantumul indemnizaţiei. Membrii grupului infracţional racolau persoanele fizice, pe care le angajau fictiv în cadrul societăţilor aflate la dispoziţia grupului, iar ulterior le instigau să solicite, în mod fraudulos, acordarea de produse de creditare (credite de nevoi personale, credite ipotecare, carduri de credit, leasinguri auto etc.) de la diferite bănci şi instituţii financiare nebancare. Angajarea fictivă a persoanelor în cauză se realiza prin înregistrarea pe site-ul ANAF a unor Declaraţii fiscale (D 112 - Declaraţia privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate), depuse de către presupuşii angajatori, din cuprinsul cărora rezulta faptul că solicitanţii produselor financiare sunt angajaţi în cadrul acestor firme de mai mult timp (perioade cuprinse între 6 luni şi 1 an)”, a mai transmis DIICOT.

Procurorii au precizat că, după întocmirea formelor de angajare fictivă, persoanele în cauză, însoţite de unii dintre membrii grupului infracţional, depuneau într-o perioadă scurtă de timp (o perioadă de câteva zile sau chiar în aceeaşi zi) cereri de creditare, la mai multe unităţi bancare/IFN-uri, pentru a-şi spori şansele de obţinere a împrumuturilor şi pentru a evita riscul înscrierii în Biroul de Credite, ca urmare a neachitării ratelor creditelor deja aprobate.

După obţinerea frauduloasă a împrumuturilor, o parte din valoarea acestora era remisă membrilor grupului infracţional, ratele de credit nemaifiind achitate.
”În general, persoanele racolate în vederea solicitării de credite aveau o situaţie materială precară, nu aveau loc de muncă sau o sursă sigură de venit şi nici nu deţineau bunuri mobile/imobile care ar fi putut constitui obiect al unei măsuri asigurătorii în vederea reparării prejudiciului. Valoarea prejudiciului cauzat instituţiilor de creditare de către persoanele angajate fictiv în cadrul societăţilor comerciale controlate de grupul infracţional organizat se ridică la suma de aproximativ 300.000 lei”, a mai precizat DIICOT.

15 persoane vor fi audiate la sediul central al DIICOT.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.