Sacrificările de bovine, porcine, ovine şi caprine în unităţile industriale (abatoare) au scăzut în 2019, comparativ cu 2018, la fel şi producţia de lapte colectat de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare de către unităţile industriale procesatoare, a anunţat marţi Institutul Naţional de Statistică (INS).

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În anul 2019, comparativ cu anul 2018, sacrificările de bovine, porcine, ovine şi caprine în unităţile industriale (abatoare) au înregistrat o tendinţă descendentă, în timp ce sacrificările de păsări au înregistrat o tendinţă ascendentă. Producţia de lapte colectat de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare de către unităţile industriale procesatoare a scăzut în anul 2019 faţă de anul 2018”, arată datele INS.

În anul 2019, numărul de bovine sacrificate în unităţile industriale (abatoare) a scăzut faţă de anul precedent cu 15,9%, la 196.037 capete, iar sacrificările de porcine au scăzut cu 8,1%, la 3.921.418 capete. Faţă de anul precedent, producţia de carne de bovine a scăzutcu 12,8%, iar cea de porcine a scăzutcu 6,2%.

Numărul de ovine şi caprine sacrificate în unităţile industriale (abatoare) a scăzut faţă de anul precedent cu 0,5%, la 842.381 capete, iar producţia de carne de ovine şi caprine a scăzut cu 1,1%. Numărul de păsări sacrificate în unităţile industriale (abatoare) a crescut faţă de anul 2018 cu 6%, la 280,54 milioane capete, iar producţia de carne de pasăre a crescut cu 6,6%.

Sacrificările de bovine au fost preponderente în regiunile Nord-Est (48,5%), Sud-Muntenia (10,5%) şi Nord-Vest (10,4%). Sacrificările de porcine au deţinut cele mai mari ponderi în regiunile: Vest (peste 36,0%), Sud-Muntenia (27,1%), Nord-Est (12,4%) şi Nord-Vest (11,1%).

Cele mai semnificative ponderi ale sacrificărilor de ovine şi caprine au fost înregistrate în regiunile: Sud-Muntenia (23,8%), Centru (peste 17%), Vest (peste 16%), Nord-Vest (16,5%), Nord-Est (12,5%) şi Sud-Est (11,3%).

În anul 2019, sacrificările de păsări au fost preponderente în regiunile Sud-Est (24,3%), Nord-Est (23,4%), Centru (15,4%), Sud-Vest Oltenia (12,5%) şi Sud-Muntenia (11,9%).

În anul 2019 comparativ cu anul precedent, cantitatea de lapte de vacă brut, colectată de unităţile procesatoare, de la exploataţiile agricole şi centrele de colectare, a crescut cu 4.887 tone (+0,4%), la 1.125.300 tone.

Cantităţile colectate de lapte brut de oaie, capră şi bivoliţă, în anul 2019 faţă de anul 2018, au scăzut cu 14% (la 21.709 tone), 19,7% (la 12.963 tone) şi respectiv cu 11,1%, la 1.207 tone.

Cantitatea de lapte brut importat a scăzut, de asemenea, în anul 2019 faţă de anul precedent cu 15.113 tone (-11,8%), la 113.025 tone.

În anul 2019, cea mai mare creştere a producţiei s-a evidenţiat la lapte de consum cu 23.640 tone (+7,7%), urmat de lapte acidulat (iaurt, iaurt de băut şi alte produse lactate similare) cu 9.579 tone (+4,4%) şi brânză (inclusiv urdă) cu 159 tone (+0,2%).

Producţia de brânză obţinută din lapte de vacă (care reprezintă 85,8% din producţia totală de brânzeturi) a crescut, de asemenea, cu 1.190 tone (+1,5%). Scăderi ale producţiei în anul 2019 faţă de anul 2018 au fost înregistrate la următoarele produse lactate: lapte praf cu 726 tone (-32%), brânză topită cu 227 tone (-2,3%), unt cu 222 tone (-2,0%) şi smântână cu 147 tone (-0,2%).

Cele mai mari cantităţi de lapte de vacă s-au colectat în regiunile Centru (39,3%), Nord-Est (20,2%) şi Nord-Vest (18,1%). Laptele de consum s-a produs cu preponderenţă în regiunile Centru (47,4%), Nord-Vest (21,6%), Vest (peste 12%) şi Nord-Est (peste 11%). Regiunile Centru, Bucureşti-Ilfovşi Nord-Vest deţin peste 78% din producţia de produse lactate proaspete (smântâna şi laptele acidulat): Centru (36,9%), Bucureşti-Ilfov (peste 23%) şi Nord-Vest (18,3%).

Cele mai mari cantităţi de unt s-au produs în regiunile Centru (49,1%), Vest (peste 23%), Nord-Vest (12,4%) şi Nord-Est (8,6%). Brânza s-a produs îndeosebi în regiunile Centru (40%), Nord-Est (24,3%), Nord-Vest (16,2%), Sud-Muntenia (8,7%) şi Sud-Est (8,2%). Cea mai mare producţie de brânză topită a fost obţinută în regiunea Centru (91,7%).


 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.