Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, afirmă că, pentru a se vorbi de al doilea val de infectări cu coronavirus, trebuie să se termine primul val, el fiind de părere că, în contextul relaxării şi al unei ”încurajări politice spre această relaxare şi nerespectare”, avem ”un prim val prelungit, pe care ar trebui să îl gestionăm deocamdată”. El spune că este un moment de transmitere comunitară accentuată, dar şi că au fost unele ”scăpări” care au fost speculate. ”Aş vrea ca cei care să speculează aceste momente să dea propriul exemplu. Eu nu l-am văzut”, susţine Tătaru.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Pentru a ajunge la valul doi, haideţi să terminăm valul unu. În contextul în care, pe o pantă descendentă, intervine o relaxare totală şi o încurajare politică spre această relaxare şi nerespectare, cred că avem un prim val prelungit, pe care ar trebui să îl gestionăm deocamdată”, a afirmat Nelu Tătaru, duminică seară, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

El a spus că partea economică a suferit în timpul acestui prim val, dar întâi trebuie rezolvată partea medicală, apoi cea economică, iar apoi, abia prin toamnă, ”să ne gândim politic”.

”Sunt unii care nici nu au aşteptat să termine partea medicală şi deja au început politic. Nu cred că este corect faţă de poporul român, nu cred că este corect faţă de un corp medical care s-a expus, care s-a infectat, care a avut şi decese, tocmai pentru a ajunge la a-şi respecta meseria”, a continuat el.

Tătaru a afirmat că, în opinia sa, problema vine de la politicieni.

”Aş fi vrut să văd acest politic în lunile martie-aprilie, când nu era nimeni pe stradă şi poate acest politic nu îşi vedea nici măcar alegătorii. Dar acei alegători au fost acei oameni care au stat în casă două luni, care au respectat, e păcat pentru aceşti oameni, care au repectat în 30 de ani, pentru prima dată, să stea în casă, să aibă o restricţie... Haideţi să îi repsectăm pe ei, haideţi să le redăm o viaţă normală şi politica să vină un pic mai târziu”, a punctat el.

Întrebat dacă este de părere că au fost şi greşeli ale guvernanţilor, precum fotografia cu premierul şi miniştrii fără măşti în birou şi alte întâlniri de partid la care nu s-au respectat măsurile de protecţie, Tătaru a spus: ”Cred că au fost nişte scăpări, nişte greşeli speculate şi care se speculează în continuare tocmai pentru a merge spre a explica starea de fapt. Aş vrea ca cei care să speculează aceste momente să dea propriul exemplu. Eu nu l-am văzut. Şi atunci cred că revine iar corpului medical, la fel cum i-a revenit şi în această primă fază, e o misiune grea, o situaţie pe care politicul o face din ce în ce mai grea”.

Nelu Tătaru a explicat că, de două săptămâni şi jumătate, suntem într-o creştere a numărului de cazuri.

”Dacă la început a fost o creştere timidă, în ultimele zile am avut şi creşteri peste 300-400. Suntem într-un moment de transmitere comunitară accentuată. Astăzi 291 de cazuri la 7.300 aproape de teste efectuate, dar 23 de decese şi 217 pacienţi în Terapie Intensivă. Au fost momente în serile trecute când a trebuit să transferăm nişte pacienţi din Terapii precum Ploieşti în Terapii din Bucureşti sau spitalele apropiate. Într-adevăr, este un moment în care gestionăm trei etape de relaxare, weekenduri prelungite şi o respectare parţială a măsurilor de distanţare fizică, portul măştii sau igienă”, a menţionat el.

Ministrul Sănătăţii a făcut apel la populaţie să respecte regulile.

”Cred că această relaxare prost înţeleasă, încurajată de pe margine într-un scop politic, nu va duce decât la a forţa un sistem medical”, a declarat Tătaru.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.