Televiziunea libaneză a difuzat duminică interviuri cu ambasadoarea Statelor Unite în Liban, Dorothy Shea, ignorând un ordin judecătoresc care interzice apariţia acesteia la televiziune timp de un an, din cauza unor remarci critice la adresa puternicei mişcări şiite Hezbollah, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Hezbollah este principala forţă politică din guvernul libnez. Washingtonul consideră că mişcarea pro-iraniană puternic înarmată este o grupare teroristă.

Într-un interviu acordat vineri televiziunii saudite AlHadath, Shea a spus că purtarea Hezbollah  împiedică Libanul să combată corect criza economică profundă.

Un judecător şiit din oraşul sudic Tyre a decis sâmbătă că afirmaţiile ambasadoarei au incitat conflictele sectare şi a interzis difuzarea interviurilor cu aceasta timp de un an.

Agenţia Naţională de Ştiri a relatat că instituţiile de presă care vor încălca interdicţia vor fi amendate cu 200.000 de dolari.

Guvernul a respins însă ordinul judecătoresc, dar a criticat şi remarcile ambasadoarei Shea.

Ministerul Informaţiei, Manal Abdel Samad, a scris pe Twitter că, în timp ce înţelege îngrijorările judecătorului legate de amestecul diplomaţilor în afacerile interne ale Lobanului, ”nimeni nu are dreptul să împiedice presă să publice ştiri sau să limiteze libertatea presei”.

Un oficial guvernamental libanez şi o sursă diplomatică occidentală au spus că Shea a fost convocată diminică la Ministerul de Externe. Nu au fost oferite alte detalii.

Într-una dintre cele câteva apariţii în presă de duminică, Shea a afirmat la televiziunea MTV că un oficial guvernamental de rang înalt a asigurat-o că instanţa nu are autoritatea de a impune interdicţia şi că guvernul va lua măsuri pentri a o inversa.

Ambasadoarea a descris decizia instanţei ca fiind o încercare ”cu adevărat patetică” de a aduce presa la tăcere şi a spus că guvernul trebuie să se concentreze mai mult pe implementarea reformelor economice.

”Aş sugera să încercăm cu toţii să lăsăm în urmă acest capitol”, a mai spus Shea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.