Un colaj şi o serie de acvaforte de Victor Brauner au obţinut cele mai mari preţuri de adjudecare în licitaţia unei colecţii de avangardă care a avut loc joi seară, online, pe site-ul casei Artmark.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Victor Brauner a avut cele mai multe prezenţe în licitaţie, cu peste 30 de lucrări, însă „Poetul Geo Bogza arată capului său peisajul cu sonde”, ulei pe pânză, cu o valoare estimată la 100.000 - 200.000 de euro, a rămas neadjudecat.

Colajul „UNU (Foaie Verde)” (Saşa Pană, Victor Brauner, M.H. Maxy, Madda Holda, Moldov, Claude Sernet, Mela Maxy, Filip Corsa, Stephan Roll, Ilarie Voronca, Ion Călugăru, Barbu Florian, Geo Bogza, Colomba Voronca, Benjamin Fondane, Aurel Zaremba) din 1930 a fost adjudecat contra sumei de 10.000 de euro, cu 3.000 de euro mai mult decât estimarea maximă.

Pentru aceeaşi sumă a fost vândută şi lucrarea „Puk şi Hiras” (1926), tuş pe hârtie, a cărei valoare a fost estimată la 3.000 - 5.000 de euro.

Estimată la 4.000 - 6.000 de euro, seria de acvaforte şi acvatintă „Codex d'un Visage, Le Point Cardinal” (1962), mapă cu 7 gravuri, semnate în creion de Brauner, a fost adjudecată contra sumei de 9.500 de euro.

Desenul „Dansatoarea” (1916), de Marcel Iancu, ceracolor şi cărbune pe hârtie lipită pe carton, a fost vândut pentru 10.000 de euro, după ce fusese estimat la cel mult 1.600 de euro.

În licitaţie a fost vândută şi o fotografie realizată de Willy Maywald în atelierul lui Brauner, în 1947. Cu un preţ de pornire de 300 de euro, ea a fost adjudecată contra sumei de 800 de euro.

Cromolitografia „Mao” a lui Andy Warhol a fost vândută pentru 2.250 de euro, o sumă mai mare de aproximativ cinci ori faţă de estimare. 

Desenul „Soprană”, pix şi creion pe hârtie, realizat de Camil Ressu, a fost adjudecat sub cea mai mică estimare, pentru 350 de euro.

Între cele 279 de loturi s-au regăsit fotografii inedite din colecţia criticului de artă Barbu Brezianu (cca. 1937) înfăţişându-l pe Constantin Brâncuşi la casa familiei Gerota, la Săftica. Una dintre ele, „Brâncuşi fumând”, realizată de Man Ray, a fost adjudecată la 4.000 de euro (cu preţ de pornire de 900 de euro), iar celebra fotografie ilustrându-l pe artist în atelierul său, realizată în 1927 de Edward Steichen, a fost vândută pentru 2.000 de euro.

Următoarea licitaţie Artmark va avea loc pe 2 iulie, când vor fi vândute lucrări de artă contemporană şi postbelică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.