Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a adesat joi un avertisment dur Europei, unde contaminările cu noul coronavirus au reînceput să crească, în pofida continuării ieşirii din izolare, inclusiv la Paris, unde Turnul Eiffel, un monument emblematic al Oraşului Luminilor a fost redeschis după 104 de zile, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Altă sursă de îngrijorare este Statele Unite, unde ritmul contaminărilor accelerează în mod alarmant, mai ales în Sud.

”Săptămâna trecută, Europa a înregistrat o creştere a numărului cazurilor săptămânale pentru prima oară după luni de zile (...). În 30 de ţări a crescut numărul noilor cazuri cumulate în ultimele două săptămâni”, a subliniat joi, într-o conferinţă de presă online, de la Copenhaga, directorul aripii din Europa a OMS Hans Kluge.

”În 11 dintre aceste ţări, accelerarea transmiterii a antrenat o creştere foarte importantă care, dacă nu este controlată, va împinge sistemele de sănătate pe marginea prăpastiei încă o dată în Europa”, a avertizat el fără să precizeze care sunt aceste ţări.

Hans Kluge a salutat în schimb reacţia ”rapidă” a unor ţări ca Polonia, Germnia şi Spania împotriva unei creşteri a noilor cazuri în ”şcoli, mine de cărbune şi medii de procuţie alimentară”.

Germania a anunţat marţi, pentru prima oară, o reintroducere în izolare la nivel local care vizează peste 600.000 de oameni.

Potrivit OMS, continentul european înregistrează zilnic aproape 20.000 de contaminări şi peste 700 de decese.

VÂRF ÎN VIITOR ÎN AMERICI

În total, pandemia s-a soldat cu 482.802 de morţi înregistrate oficial în lume - dintre care 121.979 în Statele Unite, cea mai îndoliată ţară.

Foarte dur afectate de covid-19 la începutul epidemiei în Statele Unite, New Yorkul şi New Jersey, dar şi Connecticutul vecin au impus miercuri o carantină persoanelor care vin din anumite alte state, în care pandemia accelerează.

Un semn al acestei accelerări este faptul că numărul infecţiilor zilnice s-a apropiat miercuri de niveluri-record - de aproape 36.000 de cazuri în 24 de ore.

”Dacă suntem incapabili să încetinim înaintarea în următoarele săptămâni, trebuie să revedem în ce măsură pot rămâne deschise magazinele”, a avertizat guvernatorul republican al Texasului Greg Abbott.

”Dacă nu este controlată în următoarele două săptămâni, (epidemia) va scăpa de sub orice control”, a avertizat el.

Doi jucători din NBA, fundaşul din Indiana Malcolm Brogdon şi extrema din Sacramento Jabari Parke au fost testaţi pozitiv cu covid-19.

Pragul de zece milioane de cazuri de covid-19 în lume ar urma să fie atins săptămâna viitoare, în contextul în care pandemia nu a atins încă un vârf în regiunea Americilor, a avertizat miercuri OMS.

În Caraibe şi în America Latină - actualul epicentru al pandemiei -, bilanţul a depăşit marţi 100.000 de morţi, dintre care peste jumătate în Brazilia.

LACRIMI DE BUCURIE LA TURNUL EIFFEL

Armata australiană a anunţat joi desfăşurarea a 1.000  de militari la Melbourne, al doilea cel mai populat oraş din imensa insulă-continent, după apariţia unui focar epidemic de covid-19, şi plasări în izolare în hoteluri.

Însă camerele de filmat urmează să înceapă să funcţioneze din nou la Bollywood, în urma unui acord între cele trei mari organizaţii ale cinematografiei indiene, punând capăt unei suspendări a fil,mărilor, prin reguli sanitare care urmează să restrângă fastul legendar al uzinei de visuri din India.

Actorii în vârstă de peste 65 de ani au interdicţia de a apărea pe platou şi sunt interzise scene de căsătorie sau de luptă, două momente de neocolit în lungmetrajele bollywoodiene.

La Paris, aproximativ 50 de turişti au primit acces la poalele Turnului Eiffel pentru a urca cele 700 de trepte care conduc la etajul al doilea - din trei -, cu ocazia acestei redeschideri parţiale.

Traseul marcat, purtarea măştii, respectarea distanţării sociale şi folosirea obligatorie a scărilor sunt criteriile redeschideri, care nu au afectat entuziasmul primilor vizitatori, într-o atmsoferă festivă, cu ajutorul unei mici fanfare de turişti brazilieni.

”Am lacrimi în ochi, dar sunt de bucurie”, declară Thérèse, o sexagenară din sudul Franţei. ”Este un moment plin de emoţie după aceste luni dificile”, spune ea zâmbind.

Însă mulţimea nu dă curs invitaţiei - 700 de bilete au fost vândute online. ”Ceea ce facem într-o zi făceam de obicei într-o oră”, deplânge Federico, un agent de primire.

Alt simbol al capitalei franceze, Muzeul Luvru se pregăteşte să redeschidă cu un public redus de la 6 iulie.

RECESIUNE MONDIALĂ

Pe plan economic, veştile nu sunt deloc îmbucurătoare.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a avertizat miercuri că relansarea după această ”criză diferită de toate celelalte” va fi mai lentă decât spera, preconizând o recesiune mondială de 4,9% anul acesta, un nivel mult mai mare decât cel de 3% estimat în aprilie.

PIB-ul Statelor Unite, prima putere economică mondială, ar urma să scadă cu 8% anul acesta. Iar în unele ţări din Europa contrcţia PIB-ului este vertiginoasă - 12,5% în Franţa, 12,8% în Spania şi Italia.

În ceea ce priveşte China, de unde s-a răspândit, la sfârşitul lui 2019, virusul mortal, FMI, cu sediul la Washington, preconizează de-acum o creştere economică de doar 1%, după cea de 6,1% realizată în 2019.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.