Liga Arabă îndeamnă la retragerea din Libia a trupelor străine şi la lansarea unor negocieri care să pună capăt războiului civil din această ţară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Egiptul a formulat aceste solicitări, în cadrul unei videoconferinţe, marţi, cu privire la conflictul armat între forţele guvernului de uniune naţională (GNA), recunoscut de ONU, cu sediul la Tripoli (vest), şi trupele loiale mareşalului Khalifa Haftar, cel mai puternic om din estul ţării.

La reuniunea Ligii au participat 21 de ţări arabe, inclusiv GNA, după ce a refuzat iniţial invitaţia Egiptului, organizatorul reuniunii.

Liga respinge într-un comunicat ”toate intervenţiile străine ilegitime” în Libia şi reclamă ”retragerea tuturor forţelor străine de pe teritoriul Libiei şi din apele sale teritoriale”.

Reprezentantul GNA Saleh al-Shemakhy şi-a exprimat însă unele rezerve faţă de apelul Ligii, apreciind că forţele străine care susţin GNA contribuie la respingerea ”agresiunii” forţelor lui Haftar.

Situaţia din Libia s-a degradat în ultimele sătămâni.

După mai multe luni de ofensivă în vederea cuceririi Tripoli, forţele lui Haftar au suferit înfrângeri usturătoare în faţa GNA, susţinut cu drone şi de consilieri militari turci.

Forţele GNA vizează de-acum oraşul de coastă Sirt, situat la 450 de kilometri est de Tripoli, o verigă strategică spre fieful mareşalului Haftar.

Egiptul a ameninţat sâmbătă că orice înaintare a forţelor loiale GNA către Sirt ar putea antrena o intervenţie ”directă” a Cairo.

GNA a denunţat ameninţările Egiptului drept o ”declaraţie de război”.

GNA este suţinut de Turcia, iar Haftar, în afară de Egipt, este susţinut de Emiratele Arabe Unite (EAU) şi Rusia.

Libia se află în haos - după îndepărtarea de la putere şi uciderea lui Muammar Gaddafi, în 2011, în urma unei revolte populare şi unei intervenţii militare a Franţei, Marii Britanii şi Statelor Unite -, într-un război civil şi lupte pentru putere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.