Râul Prut a depăşit cota de pericol cu un metru, la staţia Oroftiana, nivelul fiind în creştere, astfel că reprezentanţii Apelor Române trimit 20.000 de saci pentru a fi umpluţi cu nisip şi a ajuta la protejarea localităţilor Oroftiana, Baranca şi Rădăuţi-Prut.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit reprezentanţilor Apelor Române, miercuri, la ora 9.00, râul Prut, la staţia Oroftiana, se situează peste cota de pericol cu peste un m (102 cm) şi este în creştere. Astfel, din cauza precipitaţiilor din ultimele zile şi având în vedere estimările făcute de hidrologii români şi specialiştii Apelor Române, cât şi de către hidrologii şi specialiştii din Ucraina, în zilele imediat următoare, este prognozată formarea unei viiturii pe râul Prut cu depăşirea cotelor de pericol.

”În urma avertizărilor din Ucraina, a discuţiilor cu Prefectul judeţului Botoşani şi ISU Botoşani, Ervin Molnar, director general Apele Române, a dispus distribuirea a 20.000 de saci, care vor ajunge la localnici pentru protejarea proprietăţilor din zonele joase ale localităţilor Oroftiana, Baranca şi Rădăuţi-Prut. De asemenea, Prefectul judeţului Botoşani a solicitat Apelor Române trimiterea în zonă a 20 masini cu nisip pentru a fi umpluţi aceşti saci”, arată sursa citată.

Acumularea Stânca-Costeşti este pregătită să preia vârful de viitură care se va forma pe râul Prut.

Astfel, se menţine Codul roşu până joi, ora 12:00, pe râurile din bazinele hidrografice: Tisa - sector aval intrarea ȋn ţară (judeţul Maramureş), Prut – sector amonte Ac. Stânca Costeşti (judeţul Botoşani). De asemenea, este Cod portocaliu până în 26 iunie, ora 12:00, şi Cod galben până în 26 iunie, ora 24.00.

În cursul nopţii, s-au înregistrat emis trei avertizări Cod roşu şi au fost depăşite cotele de pericol pe râurile Moldova, din judeşul Suceava, râurile din Mureş, Târnava Mică şi Târnava Mare, Tărnava (judeţele Alba, Mureş, Sibiu), Someş Mare (judeţul Bistriţa-Năsăud).

Pe timpul nopţii, echipele Apelor Române au intervenit cu mijloace şi materiale de protecţie, acolo unde a fost nevoie, şi au acordat sprijin autorităţilor locale şi echipelor IGSU pentru protejarea caselor situate în luncile şi zonele potenţial inundabile.

După retragerea apelor, specialiştii Apelor Române vor face o inventariere a pagubelor produse de inundaţii şi vor propune noi soluţii şi proiecte care să asigure măsuri suplimentare de protejarea a populaţiei şi a zonelor expuse riscului de inundaţii.

„Rugăm insistent populaţia să nu traverseze cursurile de apă şi să nu desfăşoare activităţi în zonele adiacente albiilor acestora, în această perioadă, în zonele aflate sub avertizări, în special Cod roşu şi Cod portocaliu. Facem un apel la autorităţile locale să asigure starea de permanenţă la sedii şi să intervină, în special, în zona podurilor şi a podeţelor îndepărtând acolo unde este cazul, materialele lemnoase, vegetaţia şi plutitorii care ar putea obtura secţiunile de scurgere ale râurilor”, a declarat Ervin Molnar, director general Administraţia Naţională „Apele Române”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.