Reţeaua reprezentanţelor Institutului Cultural Român din străinătate marchează şi anul acesta Ziua Universală a Iei, pe 24 iunie, printr-o serie de evenimente prezentate online, pe paginile de Facebook ale organizatorilor şi partenerilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Povestea iei româneşti este una milenară. „Originea acestei piese nu poate fi stabilită cu exactitate, în schimb simbolurile dispuse pe ea sunt regăsite pe vasele ceramice ale Cucutenilor, o cultură veche de şase milenii. În trecut, cămaşa avea mai mult decât o semnificaţie estetică, ea fiind plină de simboluri magice menite să ferească purtătorul de spiritele rele sau farmece“, afirmă etnograful Marius Matei, colaborator al ICR Madrid la realizarea proiectului de anul acesta.

Printre pictorii care au reprodus ia în lucrările lor se numără Henri Matisse, Nicolae Tonitza, Camil Ressu şi Ion Theodorescu-Sion. Pe podiumurile caselor de modă, ia a inspirat creatori celebri precum Yves Saint Laurent (cel care, în 1981, a lansat o colecţie inspirată de tabloul „La blouse Roumaine”), Jean-Paul Gaultier, Oscar de la Renta, Carolina Herrera şi Prada.

Roma: Poveşti cu Sânziene, muzică veche şi identitate românească în design vestimentar

Programul zilei de 24 iunie va include prezentarea poveştii „Sânzienele, suratele mele”, de Sînziana Popescu, în română şi italiană, în lectura autoarei şi a traducătoarei Sara Salone, a unui recital susţinut de ansamblul Imago Mundi şi prezentarea în premieră a scurtmetrajului „Sânziene”. Sărbătoare şi veşmânt realizat de Iulia Gorneanu. 

Chişinău: Premii pentru cele mai frumoase ii din Basarabia

Reprezentanţa ICR la Chişinău va acorda trei premii în cadrul unui concurs dedicat iilor şi cămăşilor tradiţionale româneşti din Basarabia, organizat în perioada 24 iunie – 4 iulie 2020, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală al Republicii Moldova. Vor fi premiate trei creaţii recente, dintre cele înscrise, selectate de reprezentanţi ai Casei Portului Popular „Casa Cristea" şi ai Muzeului Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău.

Londra: Creaţii moderne inspirate din portul popular

Anul acesta, programul va cuprinde premiera unui film de explicare a elementelor constitutive ale iei, realizat în parteneriat Muzeul Naţional al Ţăranului Român, o conversaţie în direct cu designerul vestimentar Adrian Oianu, ale cărui colecţii se inspiră din portul popular, o prezentare a Ioanei Corduneanu, de la Asociaţia „Semne cusute”, iar seara, ICR Londra va găzdui, online, ceremonia de premiere a câştigătorilor concursului „Capitala britanică a iei româneşti”, în prezenţa ambasadorului României, Dan Mihalache, şi a Andreei Tănăsescu, fondatoarea comunităţii „La Blouse Roumaine”. 

Istanbul: Expoziţie foto cu o parte din patrimoniul românesc

Proiectul „Ziua Universală a Iei, sărbătorită la Istanbul“, constând în prezentarea unor obiecte de patrimoniu cultural românesc, se va desfăşura în perioada 24-26 iunie. Vor fi distribuite fotografii cu elementele de patrimoniu (cămăşi cu altiţă, maramă şi podoabă de mărgele, paftale), puse la dispoziţie de Muzeul Ţăranului Român (MŢR), însoţite de o scurtă descriere în limba turcă.

Lisabona: Simbolistica iei, reper identitar

O serie de materiale video realizate exclusiv pentru Ziua Universală a Iei, de Institutul Cultural Român de la Lisabona şi Ambasada României în Republica Portugheză, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“ din Bucureşti, va cuprinde o prezentare a simbolisticii iei şi a modalităţilor de realizare a acesteia, susţinută de directorul Muzeului Naţional al Satului, Paula Popoiu, imagini de arhivă, precum şi o evocare a unora dintre cele mai reprezentative evenimente dedicate costumului popular românesc din ultimii ani în Portugalia.

Madrid: Ia românească, de la tradiţie la modernitate

Prezentarea expoziţiei „Colecţia etnografică Marius Matei” este proiectul reprezentanţei din Spania care marchează Ziua Universală a Iei în data de 24 iunie. Vor fi prezentate 21 de piese unicat din colecţia particulară etnografică „Marius Matei” (Giroc, judeţul Timiş), care pun în valoare fondul excepţional de costume populare din zona Banatului: ansambluri vestimentare şi podoabe de aur şi argint purtate de femei la zile de sărbătoare, datând de la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului al XX-lea.

New York: Dialog cu iniţiatoarea mişcării „La Blouse Roumaine”

Andreea Tănăsescu, antreprenor cultural, fondatoarea comunităţii „La Blouse Roumaine”, dedicată promovării în lume a iei româneşti, va dialoga online, în limba engleză, cu directorul ICR New York, Dorian Branea, pe tema „Cultura română ca strategie online”, în seria de conferinţe „Leon Feraru”.

Paris: Jazz inspirat din folclorul românesc

Pianista Ramona Horvath va concerta miercuri, la invitaţia reprezentanţei ICR din Franţa, pentru a marca Ziua Universală a Iei. Interpreta a ales două piese din repertoriul său, Mahala si La Horă, variaţii jazz inspirate din folclorul românesc. Proiectul va pune în valoare atât veşmântul tradiţional românesc, prin alegerea vestimentară a pianistei, cât şi muzica tradiţională românească, prin reintrepretarea ei în cheie modernă.

Veneţia: Poveşti din atelierul unei ţesătoare 

Elena Pascu, ţesătoare de ii din satul Mălâncrav, judeţul Sibiu, va prezenta iile pe care le are în lucru, evidenţiind croiala şi elementele decorative ale cămăşilor tradiţionale femeieşti din zona Sibiului, a Târnavelor şi din zona Braşovului, precum şi alte accesorii specifice portului tradiţional românesc din centrul ţării. Scurtmetrajul aduce în atenţia privitorilor aspecte practice ale procesului de pregătire a pânzei care urmează să devină ie.  

Varşovia: Ii, doine, hore, învârtite

Cu ocazia Zilei Universale a Iei, reprezentanţa ICR din Polonia va promova o expoziţie dedicată portului tradiţional românesc, ce cuprinde 27 de artefacte vestimentare din colecţia Muzeului Ţăranului Român şi este parte a unei expoziţii marca Google Arts & Culture, We Wear Culture, dedicată modei şi stilului. Piesele prezentate în expoziţia MNŢR sunt însoţite de o coloană sonoră din colecţia „Ethnophonie” a Muzeului Naţional al Ţăranului Român: doine, hore, învârtite, brâuri.

De asemenea, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv a promovat campania derulată de comunitatea „La Blouse Roumaine” cu ocazia Zilei Universale a Iei, lansând tuturor invitaţia de a participa la crearea unei expoziţii online, iar Institutul Cultural Român de la Stockholm a prezentat un episod al seriei de tururi online #călătorimdeacasă, având tema ia tradiţională românească.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.