Donald Trump, care se află în campanie în vederea unei realegeri la 3 noiembrie, a hotărât să strângă din nou şurubul şi să blocheze cărţile verzi (green card) şi anumite vize de muncă până în 2021, mai ales în domeniul noilor tehnologii, în numele luptei împotriva şomajului, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Afectat de desfiinţarea brutală a milioane de locuri de muncă din cauza măsurilor de izolare impuse împotriva pandemiei covid-19, preşedintele republican a hotărât în urmă cu două luni să suspende - pe o perioadă de 60 de zile - emiterea de ”green card”-uri care oferă un statut de rezident permanent în Statele Unite, însă fără să se atingă de vizele de muncă tenporară.

Un nou decret, pe care l-a semnat luni, prelungeşte această ”pauză” până la 31 decembrie şi vizează, de această dată, mai multe tipuri de vize de muncă, inclusiv viza de tip H-1B, foarte folosită în sectorul tehnologiilor înalte şi eliberată anual unui număr de 85.000 de persoane, a anunţat un oficial de rang înalt.

Sunt vizate de asemenea majoritatea vizelor de tip J - folosite de studenţii-cercetători, vizele de tip L - de transfer între companii care servesc în contractele anumitor expatriaţi, vizele de tip H-2B - acordate anual unui numnăr de aproximativ 66.000 de muncitori slab calificaţi (cu o excepţie în indistria alimentară) şi vizele de tip H-4 - care permit soţiilor şi soţilor deţinătorilor altor tipuri de vize să muncească.

Potrivit oficialului citat, această ”pauză” ar urma să împidice sosirea în ţară a cel puţin 525.000 de străini şi să le rezerve locuri de muncă americanilor - ”prioritatea preşedintelui este de a repune America la muncă”.

Sundar Pichai, CEO-ul Google, al cărui grup este unul dintre cei mai mari beneficiari de vize de tip H-1B, s-a declarat ”dezamăgit” de acest anunţ.

”Imigraţia a contribuit imens la succesul economic al Americii, pe care a transformat-o în liderul mondial al tehnologiilor”, a scris el pe Twitter.

Decretul apare în contextul în care Trump este implicat în conflicte cu doi giganţi tech - Twitter şi Snapchat, care i-au blocat sau semnalat mesaje. şi după ce Trump a semnat în mai un decret care limitează protecţia judiciară a reţelelor de socializare.

Oficialul de rang înalt a subliniat însă că decretul răspunde unei puternice creşteri a şomajului - 13,3% din populaţia actină în mai, de la 3,5% în februarie - din cauza pandemiei covid-19.

El a subliniat că blocarea vizelor de tip H-1B este temporară şi că administraţia va pregăti o reformă pentru ca în 2021 aceste vize să fie atribuite străinilor celor mai calificaţi şi nu prin loterie.

”Acest lucru va elimina competiţia cu americani aflaţi în posturi de debutanţi şi ne va ajuta să-i atragem pe cei mai buni şi mai dotaţi”, a apreciat oficialul citat.

VIZITĂ LA ZID

Oficialul citat a adăugat că Guvernul urmează să adopte noi reglementări care vor înreguna accesul legal la locuri de muncă al unor zeci de mii de solicitanţi de azil care aşteaptă o hotărâre a justiţiei. În urma unor termene de doi ani, administraţia a observat că mulţi cer azil cu copul de a obţine un permis de muncă.

Aceste anunţuri au provocat imediat reacţii contrare. Senatorul republican Ted Cruz, un apropiat al preşedintelui, a salutat un ”act important”.

Un fapt neobişnuit, însă, senatorul din South Carolina Lindsay Graham, de obicei un aprig susţinător al preşedintelui, a fost critic faţă de ”o frână a relansării noastre economice”.

”Cei care cred că imigraţia legală, mai ales vizele de muncă dăunează muncitorului american nu înţăeleg economia americană”, a scris pe Twitter Graham.

”Acesta nu este nici un răspuns la pandemie şi nici un răspuns economic”, apreciază Andrea Flores de la puternica asociaţie de apărarea drepturilor civice ACLU, denunţând ”o instrumentalizare a pandemiei (...) în scopul remodelării legislaţiei noastre a migraţiei fără să treacă prin Congres”.

Degradarea pieţei muncii, moartea a 120.000 de bolnavi de covid-19 şi manifestaţiile monstru împotriva rasismului complică campania lui Donald Trump, devansat în sondaje de către Joe Biden, rivalul său democrat în alegerile prezidenţiale.

În urma unui miting dezamăgitor în Oklahoma, în weekend, Trump speră să se relanseze cu resorturile campaniei sale victorioase din 2016 împotriva imigraţiei ilegale.

El urmează să efectueze marţi o vizită la Yuma, în Arizona, pentru a marca finalizarea a ”200 de mile” (320 de kilometri) din zidul pe care a promis să-l ridice la frontiera cu Mexicul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.